Un juliol ple de sortides per netejar de deixalles diversos indrets de l´Ardenya i dels boscos entre Llagostera i Caldes de Malavella ha fet guanyar un viatge a Tailàndia a dues llagosterenques, Deborah Pinto i Anna Ródenas. El bitllet l´ha pagat Frank Cuesta, el mediàtic Frank de la Jungla, que diumenge va sortejar en directe, des de la seva pàgina de Facebook, un viatge entre totes les persones que van acceptar aquest repte: recollir el màxim nombre possible de brossa del bosc durant un mes, pesar-la i donar fe de la seva tasca mitjançant fotografies o gravacions de vídeo, amb les quals també havien de mostrar el paratge net, i enviar les proves per correu electrònic. Així ho van fer les gironines i la sort les va portar, ahir al vespre, a embarcar-se en un avió en direcció al sud-est asiàtic.

Apassionades de la natura

El Centre Veterinari de Llagostera ha estat el punt de trobada entre Deborah Pinto -de 30 anys­-, que hi treballa com a assistenta veterinària, i d´Anna Ródenas -de 20-, que n´és usuària. A partir d´aquí i des de fa mesos, ambdues comparteixen excursions a la natura, una activitat que Pinto fa anys que realitza i que l´ha portada a viatjar arreu de la península Ibèrica per estudiar la fauna.

Frank de la Jungla és un altre punt en comú entre aquestes dones, que en són seguidores i el 30 de juny van veure com convocava el concurs a través de les xarxes socials. En concret, des del seu canal de YouTube, on un Cuesta amb pantalons curts i gorra es balancejava assegut en un gronxador mentre explicava la proposta. «Recollint merda, tres [persones] vindran a Tailàndia», deia el veterinari, famós per un programa de televisió, en un vídeo que ahir superava les 100.000 visualitzacions.

Les bases preveien la formació d´equips de tres persones, que Pinto i Ródenas van completar amb l´Ainhoa, la filla de 5 anys de la primera i que s´ha quedat a casa perquè és massa petita per a un viatge de tanta envergadura. Seguint les indicacions de Frank de la Jungla, durant el juliol van recollir brossa, vidre, plàstics, llaunes i qualsevol altre element perillós per al bosc en plena època de risc d´incendis. Van pesar tot el que van aplegar, ho van portar a la deixalleria de Llagostera, van immortalitzar les restes i, també, l´aspecte net del lloc on les van recollir.

Finalment, van enviar fotografies i vídeos a l´adreça del certamen, amb un recopilatori final de prop de 3 minuts. A partir d´aquest moment, tot va quedar en mans de la sort. Aquest diumenge a la 1 del migdia, les dues veïnes de Llagostera estaven connectades al Facebook de Cuesta quan van comprovar que el sorteig les feia guanyar set dies amb tot pagat a Tailàndia, una setmana durant la qual treballaran a la fundació que Frank de la Jungla té en aquest país i que es dedica a la defensa dels infants i els animals (SCS Thailand). Allà els espera el mateix Cuesta, tot «un referent» per a Deborah Pinto -tal com explicava poques hores abans d´anar cap a l´aeroport.

Un altre vídeo penjat a les xarxes socials del veterinari mediàtic ofereix els millors moments dels muntatges que han concursat, entre els quals apareix algun fotograma de les gironines. «Si fóssim més nets... aquests vídeos serien innecessaris», encapçala la projecció. En tan sols un mes, la crida de Frank Cuesta ha mobilitzat 230 grups de persones i ha rebut més de 500 vídeos.

En aquest vídeo, Frank Cuesta anunciava els guanyadors del concurs i explicava els motius que el va portar a organitzar-lo