Onze propietaris han anat en els darreres dies a l'Ajuntament d'Olot a interessar-se pels ajuts per a la restauració de façanes del centre d'Olot. Josep Berga, regidor d'habitage per CiU, va considerar que «ha estat una bona nova i encara esperem que en vinguin més». La convocatòria d'ajuts per restaurar façanes va començar el 15 de juliol i acabarà el 31 d'agost. Els ajuts es valoren per metre quadrat de pintura i poden arribar a un màxim de 3.000 euros. Són per a cases construïdes abans dels anys cinquanta.

Berga va indicar que segons les seves percepcions hi haurà molts propietaris que s'animaran a restaurar les cases. El regidor va explicar que hi ha gent que «té ganes d'arreglar les cases. És una cosa que ens millora la vida a tots, sobretot perquè a Olot hi ha cases amb uns estucs molt bonics». L'estuc és una pasta feta amb calç fina bullida i pols de marbre blanc. Es barreja amb cola i d'altres ingredients i s'aplica a les parets per imitar el jaspi. Es tracta d'una varietat criptocristal·lina de quars, de colors.

Berga va considerar que la ciutat disposa de nombrosos edificis tractats amb estucs. Sobretot en façanes que van seguir les tècniques del modernisme. Hi ha sanefes fosques de formes corves i colors vius que imiten vegetals, balaustrades rodones, balcons de ferro forjat amb formes arrodonides, i portalades grans de noguera vernissada.

La ciutat antiga

Berga va precisar que de façanes d'aquest tipus se'n poden trobar per tot l'Olot antic. Segons ell, l'Olot antic abasta el conegut com a nucli antic i tot el que no va sorgir a partir del desenvolupament urbanístic dels anys 50, 60 i 70. Va situar el carrers de Sant Rafel, Sant Ferriol, el barri de l'Eixample Popular, alguns carrers del barri de Sant Miquel, zones com Masbernat i els carrers que conflueixen amb el riu.

En tant que exemple dels resultats de les accions destinades a la millora de les façanes va exposar la feta a l'entorn de la plaça Capdenmàs en motiu de la remodelació de la plaça.

Al peu d'una de les façanes acabades de rehabilitar al capdemunt del carrer de Sant Rafel -ahir al matí- hi havia Antoni Pérez de l'empresa Estucc de Manlleu. Va explicar: «Ara estem desmuntant la bastida perquè hem acabat de restaurar la façana». Mentre parlava fotografiava l'obra amb el mòbil.

Els operaris treien els ferros i les plataformes i la façana quedava visible. «Es una façana molt interessant», va opinar i va afegir que fins i tot crec que «surt en el catàleg de patrimoni de la ciutat». La intervenció ha consistit en repicar a façana de l'edifici olotí de dalt a baix i «l'hem tornada a fer exactament igual com era el primer dia. Aquesta façana és la cirereta d'aquest carrer».

A més va explicar que la part de dalt hi ha un afegit que «l'hem integrat i a la part de baix -la de l'aparador- també. Encara que la part de baix és de color blanc, l'integrarem i tota la façana quedara en un sol conjunt». Aquesta empresa treballva sobretot a Barcelona on « hi ha més feina de restauració».

Va explicar que abans no havien vingut a Olot i que en la seva estada havien trobat una curiositat. «Les cases velles estan fetes amb una pedra porosa que dóna perdurabilitat als materials». Els materials porosos fan que les cases respirin i això -segons ell- protegeix els habitants del fred de l'hivern i la calor de l'estiu.