El Tribunal Suprem ha confirmat la condemna de quatre anys de presó al banyolí Manuel Bermúdez per abusar sexualment d'una esportista menor d'edat durant una competició a Sevilla el maig de 2013. Bermúdez, antic remer de l'equip olímpic, era aleshores entrenador de la secció de rem del Club Natació Banyoles.

Segons els fets provats de la sentència, els abusos van tenir lloc al voltant de les deu de la nit del 25 de maig, quan l'acusat es va oferir per fer massatges als remers que tinguessin molèsties, entre els quals es trobava la menor, que tenia l'esquena carregada. L'acusat li va indicar «exclusivament a ella» que l'acompanyés a l'habitació on, amb intenció de «satisfer els seus desitjos sexuals», va tancar la porta amb clau i després de demanar-li, a la noia, que s'estirés al llit, li va descordar el sostenidor i li va tocar els pits. A continuació, segons el relat de la víctima recollit en la sentència, va obligar-la a tocar-li el penis i li va dir: «jo crec que tu no ets verge, pensa que si fossis verge no et podria fer això» i a continuació li va introduir un dit a la vagina.

Els abusos es van produir a pesar que en dues ocasions va entrar a l'habitació un altre entrenador de l'equip de rem que compartia habitació amb el processat, que de seguida tornava a fer un massatge normal a la menor perquè l'altre entrenador «no advertís res».

La noia, que es trobava en estat de xoc i bloquejada mentre sofria l'agressió, en cap moment va accedir, circumstància que, segons la sentència, l'acusat va aprofitar «de forma conscient, així com la confiança generada per la relació esportiva que els unia».

La noia, després de comentar el que havia passat a un company de competició i a un familiar, va decidir denunciar els fets.

L'Audiència de Sevilla va condemnar l'acusat a quatre anys de presó i li va prohibir així mateix apropar-se a menys de 200 metres de la víctima o al seu domicili, així com comunicar-se amb ella durant cinc anys, imposant-li a més la submissió a llibertat vigilada per cinc anys, i a pagar una indemnització de 3.000 euros a la menor.

En el judici l'acusat va admetre els tocaments sexuals, però va negar que li introduís el dit a la vagina, la qual cosa agreujava penalment la seva conducta, per la qual cosa va recórrer en cassació davant el Tribunal Suprem.

La credibilitat de la noia

L'Alt Tribunal ha valorat la decisió de l'Audiència de Sevilla, que va concedir plena credibilitat a la declaració de la noia, que va qualificar de «seriosa, espontània, creïble i versemblant, sense incórrer en ambigüitats, ni contradiccions». També va considerar que el seu relat està dotat de «coherència interna en el context en el qual es van desenvolupar els fets, i l'actitud del processament durant l'execució, dissimulant quan un altre entrenador accedia a l'habitació, o dirigint a la jove preguntes sobre la seva virginitat com a prolegomen de l'accés a la seva vagina».

El tribunal no veu cap raó per sostenir que la jove va faltar a la veritat perquè «sempre va mantenir la mateixa versió, que està dotada de coherència», conclou la sentència del Suprem.

La resolució afegeix que la prova té «suficient contingut incriminatori» i ha estat «raonablement valorada», per la qual cosa no aprecia vulneració de la presumpció d'innocència de l'acusat i en desestima el recurs.