Els gremis de la construcció de les comarques de Girona contradiuen el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, que interpreta l'augment de residus generats per les obres com un repunt del sector, i afirmen que l'activitat continua estancada.

Segons la Conselleria, l'increment dels residus provinents de la construcció que s'ha repetit en els dos últims anys "indica una lleugera recuperació del sector". La Generalitat va recordar ahir que, després del màxim d'11 milions de tones registrat el 2006, la producció de restes va anar minvant fins a tocar fons el 2013, com a conseqüència de la crisi econòmica. Pel que fa a l'època de les vaques grasses, Territori va atribuir la bonança al creixement del sector de l'edificació i de l'obra civil a Catalunya.

Aquest és, precisament, l'àmbit que no reflota en consideració de la Unió d'Empresaris de la Construcció (UEC) i del Gremi de Promotors i Constructors d'edificis de Girona. Tant el portaveu de la UEC, Joan Casadevall, com el president del Gremi, Josep Maria Coll, van afirmar que encara no hi ha obra pública.

Casadevall va desvincular l'augment de residus de la construcció d'una reactivació d'aquest sector professional, tal com va fer el Departament de Territori mitjançant un comunicat, i va explicar que això només es deu a "la tipologia de les obres" que es realitzen. "Ara estem fent rehabilitacions o reformes, que generen molts de residus", va aclarir el portaveu de la UEC, així com també que "si comences una obra de zero, no en tens". En la seva opinió, "com que hi ha poca obra, la gestió del control de residus és molt més eficaç ara que abans".

El consum de ciment no creix

Joan Casadevall va assegurar que "l'indicador més fiable de l'activitat de la construcció és el consum de ciment i de quitrà, que no puja de cap de manera" i va remarcar que "ni els residus ni els treballadors empleats són bons indicadors del repunt de l'activitat productiva del sector".

La visió del president del Gremi de Promotors i Constructors d'edificis de Girona, Josep Maria Coll, és coincident tot i que es va mostrar una mica més positiu que el seu col·lega, ja que va dir que "la tendència es va normalitzant". Però Coll tampoc veu cap impuls en l'activitat constructora a les comarques gironines, sinó tan sols "un petit repunt".

El seu gremi ha comprovat que "el sector immobiliari està dinàmic, en compra i en vendes, i s'hi va notant certa millora consolidada des de fa mesos", però també va lamentar que "no hi ha ni obra civil ni obra pública". En canvi, on sí que hi ha activitat és en les rehabilitacions d'habitatges, promogudes en la seva majoria per propietaris particulars, "que porta residus i és el sumatori de petites intervencions el que fa que creixin" -va argumentar Josep Maria Coll.

A partir de dades de l'Agència de Residus de Catalunya, el Departament de Territori va informar d'un lleuger augment dels residus de la construcció per segon any consecutiu, cosa que suposa mantenir "la tendència a l'alça que es va iniciar el 2014". Aquest any va ser "un punt d'inflexió" -diu la Conselleria- després de set anys seguits de baixar en la recollida de residus de la construcció i la demolició.