El 21 de novembre de l'any passat José Irala va iniciar una aventura que consisteix en donar la volta a l'estat espanyol en una cadira de rodes. Ho fa per segona vegada per tal de reivindicar el dret dels minusvàlids a tenir una mobilitat digna. El seu camí ha estat ple d'entrebancs, com ara multes per anar pel voral d'una autovia, agressions, robatoris o insolacions, tal com constaten nombrosos mitjans de comunicació que en parlen al pas per les respectives comarques que trepitja.

Dimecres aquest home de 49 anys i originari de Huelva va arribar a Ripoll provinent de Puigcerdà. En arribar-hi diferents conductors van advertir la seva presència a la C17, i la policia local va interceptar-lo. Li van explicar que no podia utilitzar la carretera per traslladar-se cap a Vic, que era el seu objectiu, ja que ha de passar túnels i suposa un perill per al trànsit.

Segons l'alcalde Jordi Munell, "van demanar-li que utilitzés el transport amb autocar o ferrocarril". Al vespre, però, va tornar-ho a intentar per la carretera de les Llosses, on va ser interceptat de nou. Després de patir un fort dolor al pit va ser traslladat a l'Hospital de Campdevànol. Ahir encara es movia per Ripoll, on era fàcilment identificable per la bandera espanyola que oneja darrere seu, i que ell mateix reconeix que li ha portat algun problema.

José Irala preveu recórrer més de 6.000 quilòmetres en aquesta experiència, que inicialment preveia acabar al juny. Des dels tres anys que va amb cadira de rodes a causa d'una meningitis.