El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va presidir ahir el 125è aniversari de la Casa del Comú de Das (Cerdanya), des d'on va reivindicar l'esperit fundacional de la Renaixença que, segons ell, "en el fons volia un país lliure". Puigdemont es va referir a tota aquella gent "que vol que el català sigui una llengua menor, que volen que el català no es parli ni surti a la televisió que paguem tots, a la gent que diu que el català fa nosa i que diu que aquesta generació no arribarà a l'èxit dels seus propòsits, els diem: és igual que hi sigui jo o no, n'hi haurà uns altres i després uns altres i mantindrem la flama fins aconseguir l'objectiu final, que és tenir un poble lliure".

D'altra banda, el cap de l'executiu català també va voler lloar la insistència dels catalans a fer actes a l'entorn de temples de civisme "i no pas a una caserna militar ni davant de monuments a militars o gestes i conquestes". Per a ell, "això és el que fa gran aquest país, que commemorem 125 anys de generositat i que el catalanisme fa un segle i mig que fa país; que fa escoles, museus, cases del comú, que es dedica a l'art i l'arquitectura i que va vestir un país arran de l'esperit fundacional de la Renaixença, que no pot ser mai oblidat".

Per ell, "gràcies a l'esperit de la Renaixença, avui estem en condicions de fer possible el somni que va tenir aquella generació". Segons ell, "són la gent que va posar el primers maons per aixecar una nació que alguns donaven per morta".

Das va commemorar ahir la cessió de l'edifici de la Casa del Comú que Rossend Arús va fer a aquest municipi de la Cerdanya. L'edifici es va construir ara fa 125 anys amb l'objectiu que es convertís en la seu de les escoles i de l'Ajuntament. Arús va ser una figura destacada de la Renaixença cultural i del catalanisme polític del segle XIX.