En Nacho s'ha deixat ajudar. Després d'una voluntat intensa dels veïns per donar-li un cop de mà i ajudar-lo a solucionar la seva situació, en Nacho ha decidit acceptar l'ajut. Ell és un noi búlgar de 32 anys sense sostre que fa més d'un any que volta pel barri de Vista Alegre de Girona. Des de l'Associació de Veïns del barri s'havien fet diverses gestions d'àmbit municipal, assistencial o policial, així com acompanyar-lo al Centre d'Acolliment i Serveis Socials La Sopa. També s'havia notificat el cas a Assistència Social i se l'havia intentat convèncer per ingressar en un centre sanitari, ja que declaraven que la seva salut estava molt deteriorada. Fins ara, s'hi havia negat rotundament. I dic fins ara perquè en Nacho ha estat ingressat a la Unitat de Psiquiatria d'Aguts de l'Hospital Santa Caterina de Salt. Però després de dinou dies rebent cures, avui en surt.

Ara la intenció dels veïns és que es continuï curant en un altre lloc però compten amb pocs recursos. Un veí del barri, Jordi Creus, explica que van estar valorant ingressar-lo en un centre de rehabilitació de Banyoles. "Vam aconseguir contactar amb la seva cosina de Benidorm, després ella va contactar amb la mare d'en Nacho que viu a Grècia i es van comprometre a pagar la meitat del tractament". Tot i aquesta contribució, no era suficient: "costa 700 euros al mes i elles n'aportarien 350". Malgrat que els veïns han intentat buscar alternatives per fer front a aquesta situació ha estat Nacho qui ha pres la decisió final, "ell no vol ingressar en aquest centre perquè no podrà sortir al carrer i això és el que ell vol", explica Creus. És per això que avui dilluns en Nacho ingressarà a La Sopa i compartirà habitació amb tres persones més. Els veïns opinen que aquest servei "no és el més adequat, creiem que en Nacho recaurà", diu Creus. De fet, quan la cosina el va venir a veure dimecres passat a Girona -feia 10 anys que no es veien- va explicar als veïns que en Nacho ja havia rebut tractament especialitzat a Benidorm i a Mallorca i que en ambdós llocs va recaure.

El dia del canvi

No és el primer cop que en Nacho es nega a ser ajudat, "portàvem un any insistint que es deixés ajudar i fins fa poc no va cedir", explica Creus. El canvi es va produir fa poc més d'una setmana, el 21 de juliol a la tarda, quan Nacho va rebre una pallissa per part de dues persones que no s'han pogut identificar. Una ambulància es va dirigir al punt del conflicte però ell es negava a pujar-hi. Aquí és quan Jordi Creus el va convèncer de pujar al seu cotxe i el va acompanyar al CAP de Montilivi. Allà cinc infermeres van atendre'l fent-li anàlisis, mirant el seu historial per buscar patologies, analitzant mostres de sang i curant-li les diverses ferides i les llagues dels peus. D'aquí el van traslladar amb ambulància a l'Hospital Josep Trueta perquè se sotmetés a una exploració més exhaustiva. Arran d'aquesta visita, Nacho va entendre que estava malament i que si sortia al carrer sense rebre tractament, podria empitjorar la seva situació. Així que divendres al vespre el van traslladar a la Unitat de Psiquiatria d'Aguts de l'Hospital Santa Caterina i fins avui ha estat en tractament per solucionar la seva addicció a l'alcohol.

Cerca de solucions

Ara els fa por "com pot enfocar en Nacho la segona fase, on s'intenta fer-li entendre per què té aquesta addicció". Afegeix que "per a ell és la més difícil perquè no té un entorn familiar, d'amics o de treball amb qui es pugui protegir o recolzar". Tot i que ingressa a La Sopa, des de l'Associació de Veïns de Vista Alegre es volen informar "per saber si hi ha programes socials que ajuden aquesta gent i quines alternatives té la ciutat". Des de l'Associació es plantegen dues opcions: "o bé recollim diners per pagar-li el bitllet a Bulgària o li busquem un programa de rehabilitació que l'ajudi a buscar un pis i una feina". La intenció d'ajuda dels veïns i la família hi és però es topen amb la negativa del protagonista, en Nacho.