Tarda de pluja torrencial ahir a les comarques gironines. La província va patir ahir una successió de tempestes acompanyades de llamps i trons que van descarregar amb molta intensitat a partir de la primera hora de la tarda. Van ser episodis de pluja típics del mes d'agost: cap a les dues del migdia els núvols negres van fer desaparèixer el sol per deixar pas a contundents aiguats. Això va provocar un episodi de forts ruixats encapçalats pels més de 40 litres per metre quadrat en mitja hora a Anglès, i una baixada generalitzada de temperatures en prop de 14 graus.

Les precipitacions van descarregar amb virulència a diferents punts de la demarcació, com a Puigcerdà, on en una hora es va arribar als 45 litres per metre quadrat. O a la ciutat de Girona, que en els primers 20 minuts de tempesta va acumular gairebé 20 litres per metre quadrat (i 35 litres en total). Així mateix, precipitacions a la zona de Vilobí d'Onyar van provocar la crescuda sobtada de l'Onyar, que en pocs minuts va veure el seu cabal triplicat. A les comarques de Garrotxa i Ripollès les precipitacions van ser especialment abundants ja que van deixar gairebé 70 litres a Ulldeter. Un dels registres d'aigua més abundants va tenir lloc a Anglès, on en mitja hora van caure més 40 litres per metre quadrat, i en total es va arribar a 62 litres.

Caos circulatori

Les precipitacions van provocar el caos circulatori a diversos punts de la província. Als accessos de poblacions com Girona i Salt les vies negades d'aigua van obligar els cotxes a aturar-se, cosa que va portar un caos circulatori que es va allargar més d'una hora. A l'autopista AP-7 a l'alçada del peatge sud de Girona els cotxes també es van haver d'aturar pels forts aiguats i van provocar llargues cues de 3 quilòmetres. De la mateixa manera, a la C-31 a l'alçada de Torroella de Montgrí també es va produir una retenció que es va allargar dos quilòmetres, i a la C-65 a Llagostera la cua va arribar fins als cinc quilòmetres.

Així mateix, els Bombers van fer desenes de sortides, principalment per embornals embossats o plantes baixes i garatges innundats. A la capital de la província la força de la pluja i el vent també va deixar diversos arbres caiguts i algun contenidor desplaçat. La tempesta també va fer caure en picat els termòmetres en 14 graus, fins passar de 30 graus a valors propers als 16 i 17 graus. L'oscil·lació tèrmica es va fer notar refrescant un ambient que moments abans havia estat de xafogor intensa. Al migdia mateix, les comarques del Gironès i la Selva fregaven els 40 graus de sensació tèrmica, provocada per unes temperatures de 30 graus sumades a una humitat d'entre el 50 i el 60%.

Per la seva banda, Protecció Civil va emetre un comunicat en què demanava precaució a la població. L'organisme va incidir sobretot a tenir especial cura evitant conductes que poden produir danys en les persones o els béns: no aparcar vehicles en rieres o punts subterranis inundables, ni creuar rieres si baixen amb aigua.

La pluja no va anar acompanyada de calamarsa i va ser ben rebuda en general, sobretot perquè va remullar els boscos de la demarcació, fet que redueix el risc d'incendi.