11 de agost de 2016
11.08.2016

Front d'alcaldes per localitzar el piròman de Vilopriu

Els batlles de Camallera, Colomers i Vilopriu demanen que s'intensifiqui la vigilància per dificultar la feina al delinqüent o atrapar-lo

12.08.2016 | 07:22
Front d'alcaldes per localitzar el piròman de Vilopriu

El piròman que ronda Vilopriu, Camallera i Colomers s´ha convertit en l´enemic púlic número u al que volen veure aviat entre reixes. La xifra d´incendis a la zona és excessivament elevada i se sap del cert que gairebé tots els focs que s´hi produeixen anualment són provocats. Els tres alcaldes reconeixen que és urgent poder donar caça a aquest delinqüent i fins i tot el de Vilopriu, Pere Pulido, ha assegurat en declaracions a Rádio Girona que se n´anirà a veure el conseller si no s´intensifica la vigilància de la zona per evitar la impunitat amb la que actua el piròman.

La preocupació pels incendis també té a veure amb l´aigua perquè, per exemple, l´extinció del darrer foc a Vilopriu ha suposat que es quedin el pous gairebé sense aigua. Els alcaldes també reclamen que es comenci a reforestar la zona perquè ha quedat molt tocada pels successius focs. En els darrers sis anys se n´han produït 32.

Restauració
Els treballs de restauració després dels incendis forestals s´han demostrat efectius. Ahir mateix, els Agents Rurals feien públic com la restauració realitzada el 2012 per la direcció general de Forests a l´Empordà després del greu incendi d´aquell estiu va permetre facilitar les tasques d´extinció del foc que es va declarar el passat dissabte al voral de l´autopista.

I és que després del gran incendi de 2012, es van intensificar els esforços de restauració en les àrees planificades per fer front als grans incendis forestals, que són àrees en les quals un tractament previ de la vegetació comporta un canvi de comportament de l´incendi que facilita l´extinció.

En aquest cas, les feines que es van executar el 2014 van consistir en l´eliminació de la vegetació cremada, la millora de l´arbrat amb possibilitat de sobreviure i l´estassada del matollar. Tot això va reduir la càrrega de combustible al temps que millorava l´accessibilitat al bosc, s´afavoria el desenvolupament de l´arbrat. A l´oest d´aquesta àrea es va millorar la xarxa viària estratègica de prevenció d´incendis forestals.

El repte és que no s´abandoni la gestió en aquestes zones.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook