El tradicional sopar de les Tures d'Olot tindrà lloc demà. S'hi han de trobar totes les Tures, Maries del Tura, Turines i Turetes. Al capdavall, la mateixa denominació. Serà la quarta edició d'un sopar que té l'objectiu de reivindicar la Patrona de la Ciutat i que siguin més les persones que escullin Tura com a nom per a les seves filles.

En les altres edicions, el sopar coincidia amb el darrer divendres del mes d'agost, però han decidit avançar-lo per poder preparar el pregó de la Festa Major d'Olot. La Comissió de Festes, l'Ajuntament i elles ho van fer públic fa 2 mesos. Va ser el primer avanç de les Festes del Tura del 2016 que -segons diu Josep Maria Corominas (alcalde d'Olot per CiU)- com cada any seran les millors de tots els temps.

El segon acte va tenir lloc el 26 de juliol, quan David López va presentar el cartell de la festa. Va explicar que es tracta d'una obra d'inspiració modernista, inspirada en la col·lecció de cartells del Museu Comarcal de la Garrotxa. Els dels concursos de cigarretes Paris que organitzava Manuel Malagrida.

Ara, ja es veuen cartells de la Festa Major als aparadors de les botigues. El gegant i la gegantessa brinden, mentre els observen el cavall i el cabeçut. Ho fan per sobre d'un fons de color vermell fosc, com el teló d'un teatre. En un cantó del teló hi ha el cap de lligamosques que estira el teló que ha de descobrir les Festes.

La programació musical

De moment, el que s'ha desvetllat ha estat la programació musical. Com cada any hi ha noms consagrats de l'escena musical catalana, com Oques Grasses o Mambo Jambo, i de la resta de l'estat (Habitación Roja o Aspencat). També -com cada edició- hi ha els grups emergents: Animal, Wom, Moya Kalongo.

Han programat més de 50 concerts. La idea és que tots els estils tinguin cabuda a les festes. Des de la cançó d'autor de Miquel del Roig i Guillem Roma a les millors formacions tribut dels Beatles (Abbey Road) i Rollings Stones (Smoking Stones) passant per propostes de soul (Funkystep & the Sey Sisters), rock (Vacas Sagradas, Korxea), reggae (Sr Willson), cobla, dixiland, electrònica (Electricircle i Blanca Ross), folk (Germà Negre), versions (Tremendos, Albercooks, Tarraco Surfers) i d'altres com Chotokoeu, Asstrio, Les Someliers, les Anxovetes i Orquestra Montgrins.

Com cada any, els concerts s'escamparan pel centre de la ciutat. El que canviarà -segons la Comissió- és l'horari. Mantindran la programació nocturna, pero ampliaran les actuacions de la tarda vespre, amb la voluntat de donar continuïtat als actes del matí.

Les activitats del matí són les tradicionals ballades dels gegants i dels cavallets, les exposicions i les activitats de caire popular. Es tracta d'actes basats en la imaginació dels organitzadors. Són els cafès servits amb patins, els campionats de llançament d'olives, les menjades de xurros amb xocolata... Hi ha activitats que han perdurat en el temps com és la passejada de carrosses (ara organitzada pel Centre d'Iniciatives Turístiques CIT).

Els Col·laboradors

A part del que pugui sortir, la novetat d'aquest any és la figura del col·laborador. El col·laborador per actes o per tota la festa serà la persona que durà un seient on faci falta o evitarà que algú faltat de mobilitat es quedi sense veure un acte. Serà un suport als membres de la comissió de festes. A més portarà algun element identificatiu per tal que se sàpiga qui és i la funció que farà.