Tot i el puntual episodi de pluges que s'ha produït aquesta setmana les reserves dels pantans de la província es troben a un nivell inferior al que tenien l'any passat, fins a un vint per cent menys en el cas de Susqueda. La sequera d'aquest juliol ha passat factura a les conques internes, tot i que tampoc és un moment de situació alarmant. En el conjunt de Catalunya, les reserves se situen en un 65 per cent, el que suposa disposar d'un volum d'aigua de 454,48 hectòmetres cúbics (hm3).

El pantàde Darnius, que té una capacitat de 61,10 hm3 es troba actualment al 46,8 per cent de la seva capacitat amb un volum d'aigua de 28,6 hm3, quan l'any passat es trobava al 60,8 per cent de la seva capacitat. La situació actual del pantà és inferior a la maitjana dels darrers cinc anys (33,47 hm3).

En una situació similar es troba el pantà de Susqueda, que actualment té 153,8 hm3 dels 233 hm3 màxims que li caben. Si es compara amb l'any passat per aquestes dates són 47 hm3 menys d'aigua, cosa que el situa al 66 per cent de capacitat. La sequera ha passat factura a Susqueda perquè el volum d'aigua que conté està bastant per sota de la mtijana dels darrers cinc anys (186,9 hm3).

En tot Catalunya només el pantà de la Baells, a Cercs, es troba en millor situació que l'any passat. Està al 74,7 per cent de capacitat quan el 2015 estava al 71,5 per cents.

Aquesta disminució en el volum d'aigua es deu sobretot al fet que el mes de juliol ha seguit els clixés propis de ser el més càlid i més sec de l'any. Encara que durant els primers dies no semblava que hagués de ser un mes sufocant, l'entrada de vent del sud i la pols en suspensió van enfilar els termòmetres, fins que van sobrepassar els 30ºC en zones de costa, cosa que va incrementar la sequera, que ha acabat passant factura al cabal.

Les mínimes

El que sí s'ha notat després de les pluges d'aquesta setmana és una baixada de les temperatures més altes d'entre un i quatre graus. Pel que a les mínimes, el descens encara ha sigut molt més acusat i a la zona pirenaica de la Cerdanya s'ha arribat a 1,6ºC (Das).

L'única comarca de la província que segueix resistint-se a la baixada de temperatures és l'Alt Empordà, on la matinada d'ahir la mínima més baixa que es va registrat era de 17,1 graus a Darnius, molt per sobre de les mínimes més baixes registrades a la resta de comarques. Deixant al marge la Cerdanya, on la mínima més alta era de 6,3 graus (Montellà) i el Ripollès -3,8ºC a Queralbs 4 graus a Camprodon i 6ºC a Setcases-, a la resta de comarques gironines les mínimes més baixes sempre van estar per sobre els 10 graus: Olot i la Vall d'en Bas (Garrotxa) van arribar al mínim de 10,7ºC; Vilobí d'Onyar (Selva) 11,7ºC; Cruïlles (Baix Empordà) 12,1ºC; Girona (Gironès) 13,6ºC; i Banyoles (Pla de l'Estany) 14,8ºC. En les poblacions que van assolir aquestes mínimes també destaca el contrast tèrmic que van patir durant el dia i que va arribar a suposar una diferència de 18 graus en alguns casos, com a Vilobí d'Onyar, on també es va registrar la temperatura més alta de la Selva (29,6ºC). A Das, la diferència entre la mínima i la màxima encara va ser més acusada -1,6ºC de mínima i 24,2ºC de màxima-, semblant a Sant Pau de Segúries -6,2ºC de mínima i 23,9ºC de màxima.