La manca de peixos a l'estanyol del Vilar ha obligat a suspendre el tradicional concurs de pesca de les Festes d'Agost de Banyoles, que se celebra des de 1940. Al llarg d'aquests 76 anys, la competició només s'ha anul·lat per inclemències meteorològiques, tot i que en les darreres edicions el nombre de peix ja ha anat clarament a la baixa. L'any passat, per exemple, la setantena de pescadors que van participar en la prova tan sols van aconseguir pescar 20 exemplars.

L'escenari d'aquest concurs és l'estanyol del Vilar, que està situat a prop de Porqueres, a l'extrem sud de l'estany de Banyoles i amb el que està connectat per un canal artificial des de 1949. Pel que fa a les seves dimensions, té 175 metres de longitud i 70 d'ample, amb 6 metres de fondària.

El president de l'Associació de Pescadors esportius del Pla de l'Estany, Josep Planas, i el regidor d'Esports de Banyoles, Jordi Congost, ahir van informar de la decisió d'interrompre el certamen aquest any i, també, de la voluntat de reprendre'l el 2017. Perquè això sigui possible, van explicar que l'Ajuntament, l'associació i el Consorci de l'Estany estudiaran la manera d'obtenir més exemplars de peix autòcton que es puguin pescar a l'estanyol del Vilar i van avançar que una alternativa seria trobar un lloc adequat per criar-los.

Els canvis legislatius dels últims anys han protegit els peixos autòctons i han prohibit l'abocament de varietats exòtiques, tal com s'havia realitzat amb anteriotat per tal de garantir la pesca.

Segons va informar l'Ajuntament, la bagra és l'espècie autòctona que més s'hi pot pescar i és la que s'estudiarà de criar per al concurs. Això, amb tota probabilitat, s'haurà de fer en un altre indret perquè l'hàbitat natural de l'estanyol del Vilar no és el més idoni per a la cria de peixos.