13 de agost de 2016
13.08.2016

La Diputació facilita la instal·lació de 38 calderes de biomassa a Girona

Des del 2014 ja s'han col·locat 20 sistemes per generar energia sostenible i n'hi ha 18 més en procés

15.08.2016 | 07:07

La Diputació ha facilitat la instal·lació de 38 calderes de biomassa forestal a 33 municipis gironins des del 2014, quan va engegar el Pla de calderes de biomassa forestal. D'aquestes 38, 20 ja estan col·locades i 18 més estan en procés de fer-ho.
Segons va informar l'ens provincial, aquest pla ha fet possible que 33 municipis d'arreu de les 8 comarques gironines disposin d'un o més sistemes de subministrament d'energia sostenible, els quals s'han instal·lat en equipaments municipals. En conjunt, la corporació ha invertit 2.260.000 euros. En aquest tres anys, la posada en marxa d'aquestes calderes ha suposat una mobilització de 16.894,37 metres cúbics d'estella forestal, la creació de 17 llocs de treball i la promoció de la gestió forestal sostenible de 6582,22 hectàrees de boscos de la demarcació de Girona.
Vist l'èxit del Pla, la corporació està treballant, ara, en la col·locació de 53 calderes més a 22 municipis més. El diputat de medi ambient, Lluís Costabella, ha destacat que «des de la Diputació apostem fermament per les calderes de biomassa, perquè presenten dues avantatges principals en front a les calderes convencionals». Costabella va concretar que «d'una banda, aprofiten l'estella dels boscos, de manera que s'incentiva la gestió forestal, la neteja del bosc i, en conseqüència, es redueix el risc d'incendis»; mentre que, «d'altra banda, es tracta d'un sistema de calefacció sostenible que té un balanç neutre d'emissió de CO2 a l'atmosfera». El Pla de calderes de biomassa forestal en equipaments públics municipals es presenta com una oportunitat per potenciar la multi funcionalitat del bosc, dinamitzar el sector primari, promoure la gestió forestal, crear noves empreses i generar ocupació. Tot això, garantint la conservació dels valors naturals del bosc.
Des de la Diputació van destacar que les comarques gironines són especialment adients quant a l'aprovisionament d'estella, ja que més de la meitat de la seva superfície està coberta per boscos densos. Es tracta de prop de 317.771 hectàrees que produeixen unes 790.000 tones de biomassa, la combustió de les quals equivaldria a escalfar més de 110.000 llars a l'hivern.

Previsió a 22 municipis més
La Diputació ha presentat, a la convocatòria del fons FEDER, el projecte Bebiomassgi, el qual preveu la instal·lació de calderes que subministraran calor procedent de biomassa forestal local a 53 edificis municipals de 22 localitats.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook