14 de agost de 2016
14.08.2016

Donen l'alta a un dels dos bombers ingressats al Trueta per botulisme

L'altre agent de Palafrugell afectat per ingerir mongetes blanques amb la toxina segueix a la Unitat de Cures Intensives des de finals de juny

15.08.2016 | 07:07

Els metges han donat l'alta a un dels dos bombers del parc de Palafrugell (Baix Empordà) que portaven des de finals de juny ingressats per botulisme a l'Hospital Universitari Doctor Josep Trueta de Girona. L'altre afectat, que també va menjar mongetes blanques amb la toxina, continua ingressat a la Unitat de Cures Intensives (UCI) de l'hospital gironí.
El 27 de juny, els dos efectius del parc de Palafrugell van menjar esqueixada durant un dinar que van compartir amb set bombers més. Al cap de poques hores de l'àpat, es van començar a trobar malament i van haver d'ingressar d'urgència al Trueta. Les analítiques van confirmar que la toxina butolítica es trobava a l'envàs de mongetes, un pot de vidre de 400 grams envasat per Hermanos Cuevas SA. L'empresa va separar inicialment el lot, però per un error, les mongetes contaminades van tornar al canal de distribució.

Els únics afectats
Els dos bombers es van intoxicar durant un dinar de família al parc de Palafrugell i ells van ser els únics que van menjar una safata d'esqueixada casolana amb tomàquet, ceba, bacallà dessalat, pebrot vermell i les mongetes en conserva. Els altres set efectius que també eren a l'àpat, van menjar esqueixada d'una altra safata, on hi havia salsa de romesco. I aquesta diferència, precisament, va permetre identificar els pots sospitosos de contenir la toxina.
Aquell mateix vespre, els dos bombers ja van començar-se a trobar malament. L'endemà van anar al metge i van ingressar d'urgència a l'UCI del Trueta. Patien els símptomes característics del botulisme, una malaltia greu que pot arribar a ser mortal: malestar general, vòmits, visió doble, dificultats per respirar i sensibilitat a la llum.
Les analítiques van confirmar la presència de toxina butolítica al pot de mongetes de 400 grams que els dos bombers havien ingerit. Corresponia al lot amb referència L-146-16, amb data de consum preferent a 31-12-2021. L'havia produït el 20 de maig passat l'empresa Hermanos Cuevas SA, amb seu a la Rioja. L'empresa va separar inicialment la partida, després d'adonar-se que hi havia hagut problemes durant el procés de fabricació, i va atribuir a "un error humà" el fet que el lot infectat amb toxina butolítica tornés a la cadena de distribució.

Ingrés immediat a l'UCI
Els dos bombers del parc de Palafrugell van ingressar immediatament a l'UCI del Trueta. Un d'ells, que té una cinquantena d'anys, va evolucionar favorablement i ara fa uns deu dies va sortir de la unitat i el van traslladar a planta. Divendres a la tarda, els metges li van donar l'alta i ja ha pogut tornar a casa. L'altre efectiu, però, continua ingressat a cures intensives des de finals de juny.
El botulisme és una malaltia greu, de comunicació obligatòria i urgent, que pot arribar a ser mortal. És una intoxicació causada generalment per la ingesta d'aliments contaminats amb neurotoxines molt potents. La via d'intoxicació més comuna és l'alimentària, quan els afectats ingereixen aliments mal preparats o conservats de manera inapropiada. Del 1990 al 2015, Catalunya ha patit set brots, amb vint afectats i cap mort. Però tots es van infectar per conserves casolanes, cap d'industrial com aquesta vegada.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook