El Cap dels GRAE destaca l'increment dels serveis i recorda que per anar al medi natural cal preparar-se i que si no se n'està o bé cal formar-se o evitar fer l'activitat que pot acabar en un rescat.

La tendència a l'alça dels serveis al medi natural seguirà?

El que està clar és que hi ha un augment dels serveis. Des del 2011 a Catalunya parlàvem que n'hi havia uns 800 i escaig i actualment estem en els més de 1.200. I la tendència enguany és que si no canvien les coses n'hi haurà més, tot i que pot haver-hi fluctuació.

Quina és l'època en què els Bombers han de fer més actuacions?

Els rescats, com moltes coses, tenen un paràmetre estacional. Els màxims són quan la gent surt de vacances, ja sigui en períodes estivals, en caps de setmana o Setmana Santa. Quan hi ha períodes de festa hi ha més pics.

Es troben amb gent poc preparada i que s'ha de rescatar?

Cada cop hi ha més gent que se'n va a córrer a la muntanya, que se'n va a d'excursions, que surt en bici, que busca bolets... Això és el dia a dia però d'aquesta gent n'hi ha una part que té una preparació i una part que no. El que veiem és que molts serveis s'haurien pogut solucionar amb un mínim de preparació. Sabent on anem, on està ubicat, quan dura l'activitat, quin nivell tècnic té. Tot comença a casa i si et prepares minimitzes molt que hi hagi un servei. Tot i això, també hi ha imprevistos que quan se surt a fora com torçar-se un peu o trencar-se un braç hi seran igual.

Quina és la zona estrella de rescats de la demarcació?

El Ripollès és una de les àrees on històricament hi ha més serveis de Girona. L'àrea de Queralbs, Setcases en genera molts. No obstant això, a l'Alt Empordà ja portem 46 serveis. Són llocs d'afluència de turistes i molta gent que va als camins de ronda, a les Alberes, al Cap de Creus i hi fa sortides.

Que els excursionistes vagin equipats amb noves tecnologies ajuda els Bombers?

Amb les noves tecnologies hi ha un efecte gregari. Tots fem les coses però no tots sabem utilitzar la tecnologia. A part de tenir GPS, aplicacions als mòbils, la gent ha de saber llegir la posició, per exemple, les coordenades. Alguns només saben seguir una fletxa. Tot i això, les noves tecnologies ens ho faciliten tot molt. El Whatsapp per exemple permet enviar la posició i només amb això ja podem anar a buscar algú. Cal dir però que la gent també ha de saber llegir un mapa o la brúixola.