Més de dos-cents veïns de Palau de Santa Eulàlia, Borrassà, Pontós i Garrigàs van tallar ahir la N-II per exigir que es desencallin les obres de les interseccions de Garrigàs i Pontós aturades des de fa sis mesos. Recorden que són punts negres on els veïns es juguen la vida diàriament i que fa vint anys que es reclama una millora. El d'ahir va ser el primer de dos talls programats. El següent serà el 28 d'agost però ja adverteixen que no s'aturaran aquí.

"Inici obres Ja!!!. Vergonya de carretera" era el lema de dues pancartes que des de dos punts en sentit nord i sud de la N-II encapçalaven la protesta. Es va tallar la carretera just a la intersecció de Garrigàs. L'acció no va col·lapsar la carretera perquè Mossos havia desviat per l'autopista els vehicles des d'Orriols i Figueres on sí que es van produir algunes retencions. Però els veïns estan tips d'accidents i adverteixen que no s'aturaran fins que no es desencallin les obres.

"Hi havia una partida, es va adjudicar, comencen les obres i s'atura, i ara diuen que l'empresa està de panxa enlaire, excuses de mal pagador", diu l'alcalde de Garrigàs, Josep Masoliver, que ha parlat en desenes d'ocasions des de fa més de deu anys amb responsables de Foment perquè ho resolguin. Ara els ha advertit que els veïns estan tips de promeses. L'exalcalde de Pontós, Narcís Algam, també va ser ahir a la protesta i recordava que el projecte actual hi és des de fa quatre anys. Que els aturessin les obres després de posar un tub i remoure quatre terres el desembre passat els ha encès. I dos nous accidents en tres mesos han acabat amb la paciència dels veïns. "N'hi ha hagut molts, això no arriba mai, seguir així és jugar-te la vida". Ho diu el veí de Garrigàs Pere Cabañà, que demanava: "Arreglem-ho abans que hagi d'anar a un enterrament". La Gemma Haro és de Navata però també pateix la cruïlla. "Tothom ha perdut algú aquí, més amunt o més avall, s'ha d'arreglar", reclamava.

A Garrigàs es van reunir en assemblea i a partir d'aquí s'hi van sumar els altres pobles. Masoliver va recordar a Foment que "jo ja els he dit que no es fan a la idea que ens passa l'autopista, ens passa la N-II, ens passa el TAV i la MAT, i no podem tallar la MAT, però les altres carreteres sí". L'alcalde de Borrassà, Ferran Roquer, reclamava "per dignitat" una solució, una petició a la qual se sumen els alcaldes presents ahir de Pontós, Jaume Prats, i el de Santa Eulàlia, Xavier Camps. Aquest darrer recordava la força que tenen els moviments socials quan actuen units i lamentava que "hi ha accidents cada dos per tres".

La protesta d'ahir es va situar a una de les dues interseccions pendents d'obres, la de Garrigàs. Aquí els vehicles que s'incorporen a les dues carreteres que porten a Garrigàs (Gi-6226) i Santa Eulàlia per un costat i a Pontós i Borrasà per l'altra, han d'aturar-se al centre de la nacional on no hi ha ni una illeta. Hi ha una segona cruïlla perillosa uns quilòmetres més amunt direcció Bàscara que enllaça directament amb el nucli de Pontós.

Les obres previstes consisteixen en la millora de les interseccions amb la construcció de dos giratoris i passos enlairats per conduir a les altres vies secundàries. Als alcaldes els han informat que s'han aturat els treballs perquè han decidit canviar el projecte per fer-hi modificacions. Els treballs es van adjudicar per 6,8 milions i es van aturar fa sis mesos.