El foc que dissabte va cremar 76,80 hectàrees a Saus, Camallera i Vilopriu ha tornat a posar en el punt de mira aquesta darrera localitat, la qual compta amb un palmarès d'incendis molt elevat perquè pateix focs cada any, molts d'ells provocats encara que no s'ha pogut trobar el piròman. Entre 2010 i ahir ha patit 32 incendis i la majoria eren forestals. I la xifra augmenta molt quan més gran és el període que s'escull, perquè si en comptes dels darrers sis anys se n'analitzen 20 es comprovarà que els focs declarats superen els 200.

Encara no ha acabat 2016 i Vilopriu ja ha patit cinc incendis: un agrícola (juliol), tres forestals (un al juliol i dos a l'agost) i un urbà (gener), una xifra igual a la que va registrar l'any 2010 quan es van declarar cinc incendis forestals (dos al juliol, un a l'agost i dos al setembre). Però és entre 2011 i 2012 quan hi ha el rècord d'aquest sexenni doncs es van declarar gairebé la meitat d'aquests 32 focs. El 2011 hi va haver vuit incendis: dos agrícoles (gener i juny) i sis forestals (un a l'abril, un al juny, un a l'agost, dos al setembre i un a l'octubre). El 2012 s'en van declarar set: un agrícola (març) i sis forestals més (un al març, un al juliol, tres a l'agost i un a l'octubre).

Les xifres d'incendis van disminuir els següents tres anys: 2013 va patir només un incendi agrícola (agost) i dos forestals (gener i novembre); el 2014 es va declarar un foc forestal (març) i un agrícola (juny); i el 2015 també va produir-se un forestal (abril) i un agrícola (juny).

A mitjan 2012, els Agents Rurals i els Mossos d'Esquadra van creure que tenien possibilitats de detenir el piròman de Vilopriu i el mes de març d'aquell any van dur a terme un operatiu conjunt per arrestar un veí de Sant Jordi Desvalls de 63 anys al que acusaven d'haver provocat l'incendi forestal del mes de març calant foc a tres punts diferents entre Vilopriu i Gaüses. La policia s'havia creuat amb ell el dia dels fets mentre anaven direcció a l'incendi i ell en venia amb el seu tot terreny. Però les proves eren massa dèbils i el Jutjat d'Instrucció número 3 de la Bisbal d'Empordà va arxivar la causa deixant pendent de conèixer l'autoria dels 173 incendis intencionats que s'havien produït entre 1991 i la detenció del veí de Sant Jordi Desvalls el 2012. 173 incendis intencionats de 190 que s'havien declarat a Vilopriu durant aquest període.