Tret de sortida de la verema per a diversos viticultors de la DO Empordà. Segons les primeres estimacions de l'Institut Català de la Vinya i el Vi (Incavi) es preveu una collita similar a la de l'any passat en el conjunt de Catalunya.

Faltarà veure com evoluciona la maduresa física (augment de pes del raïm) encara que el nombre de raïms per cep en alguns casos és lleugerament superior a la mitjana.

El raïm es manté, en general, en bon estat sanitari malgrat que algunes zones s'han vist afectades per les calamarsades o el míldiu. Les condicions d'humitat - precipitacions - i temperatura poden influir en l'equilibri d'àcids i sucres, en la maduresa química, però es creu que la qualitat serà molt bona.

Les varietats per elaborar vins tranquils i, a la resta de regions vitícoles, està previst que es comencin a collir dins de la segona quinzena d'aquest mes d'agost. En general, però, no es preveu un avançament de la verema respecte l'any passat.

Pel que fa al ritme de maduració, s'està accelerant en les varietats primerenques i en tipus de sòls en situació d'estrès hídric, però s'espera que el raïm es pugui collir en el seu grau òptim de maduresa.

En el cas de les varietats més tardanes, dependrà de la climatologia dels propers dies per poder valorar la seva maduració perquè no totes tenen igual grau de resistència a la sequera. En les varietats que aguanten més la sequera està previst que la polpa maduri al mateix ritme que la pell i que hi hagi una bona concentració d'aromes i color.

Els primers raïms es van veremar el passat 8 d'agost a la DO Costers del Segre i a l'àrea vitícola del Penedès apta per a DO Penedès, DO Catalunya i DO Cava.

En concret, les varietats que s'estan veremant en aquestes zones són les primerenques chardonnay i pinot noir, per a l'elaboració de vins base d'escumosos; com també algun moscatell de gra menut.

Davant d'Europa

El juny passat el director de l'Incavi Catalunya en l'assemblea anual de les Regions Europees Vitícoles (AREV), on va proposar que a l'hora de concedir les noves autoritzacions de plantacions, es prioritzi també les superfícies per vinya en fortes pendents, amb la finalitat de mantenir el patrimoni vitícola, la qualitat i el medi ambient.

Tanmateix, fa uns dies JARC va denunciar la pèrdua de suport dels viticultors catalans. L'organització agrària va lamentar que el sistema europeu d'assignació i repartiment d'ajuts directes «perjudica greument els viticultors catalans».

En aquest sentit, segons JARC «el sistema provoca desequilibris regionals i deixa de banda la producció catalana, basada en el control productiu i en el model de les DO». L'entitat també va recordar que el Departament d'Agricultura també ha disminuït el suport a la inversió en maquinària.