Puigcerdà està decidit a explotar el seu subsòl com a nou atractiu turístic. L´Ajuntament ha aprovat per unanimitat de tots els grups municipals declarar Bé ­Local la gran galeria subterrània de la plaça de l'Ajuntament, ­coneguda com a Pou de Glaç o Ull de Basilisc. L´objectiu de la ­declaració és blindar legalment tant aquesta galeria com el túnel que hi dóna accés i, així, assegurar-ne la conservació i obrir-los a possibles subvencions per part de les administracions públiques.

Aportació de la Diputació

La voluntat de l´Ajuntament ceretà és reprendre la restauració de la galeria i el túnel un cop hagi ­passat l'estiu. De fet, el con­sistori té preparada una partida de 15.000 euros, 10.000 dels quals els ­aporta la Diputació de Girona, que han de fer possible l´adequació de tot l´espai abans que acabi ­l´any.

L´equip de govern preveu que el proper 2017 el túnel pugui ser visitable i esdevingui la primera galeria subterrània, de les nombroses que hi ha a la vila, oberta al turisme.

Els tècnics han datat l´Ull de Basilisc, de 24 metres quadrats, al voltant de l'any 1380, quan es va construir com a dipòsit d´aigua per assegurar l´abastiment del nucli antic.

Aquest element de subsistència era clau en una època de ­conflictes bèl·lics perquè el llac, que ja existia, quedava fora de les ­muralles. Amb el pou, els veïns de ­Puigcerdà s'asseguraven tenir ­aigua potable a prop de casa i ­garantir-se el subministrament.

El conjunt subterrani el formen un túnel d´aproximadament 30 metres, l´entrada del qual està situat a la façana de ponent de la plaça de l'Ajuntament, i una sala de 24 metres quadrats.

Pou de glaç

A partir del segle XVII es va modificar com a pou de glaç, nom que li ha quedat popularment. La seva denominació històrica és, però, Ull de Basilisc, perquè així es dotava l´entrada al túnel com una possible porta a l´infern, segons han explicat els experts.

Els historiadors encarregats del projecte han calculat l´existència d´una vintena de túnels al subsòl de Puigcerdà.