La segona quinzena d'agost pot ser crítica pel que fa al mosquit tigre a les comarques de Girona, ja que els recents episodis de pluges poden provocar l'eclosió dels ous que aquest insecte ha anat dipositant en gibrells, galledes, plats de sota els testos, plàstics i altres elements on es pot acumular aigua.

El director del Servei de Control de Mosquits, Eduard Marquès, va explicar que «el mosquit tigre té els ous en sec, a les parets dels recipients, i al pujar el nivell de l'aigua hi ha una primera generació d'insectes». Per aquest motiu, l'expert va advertir que «entre els propers 7 i 10 dies podem tenir un increment de les molèsties», un problema que va recomanar combatre retirant plàstics abandonats o tombant cap per avall els recipients que estiguin a l'exterior. Marquès va instar a «inspeccionar el voltant de la casa» i a seguir aquestes precaucions els propers dies, perquè -va assegurar- «amb precaució evitarem les picades».

El director del Servei de Control de Mosquits va aclarir que el perill es dóna en els espais on intervenen les persones i, sobretot, quan es rega. En aquests llocs «domèstics», Marquès va explicar que els ruixats que han caigut especialment a la Selva, el Pla de l'Estany, la Garrotxa i el Gironès afavoriran el naixement de mosquits tigre. En canvi, l'especialista va reduir les possibilitats en basses naturals, rierols o estanys «perquè el terreny està molt sec i la majoria de l'aigua s'ha filtrat al terra».

La setmana passada, el Servei de Control de Mosquits de la Mancomunitat de la Badia de Roses i el Baix Ter, referent en la lluita contra el mosquit tigre, va advertir que calia intensificar la prevenció.

Més control i sensibilització

De totes maneres, aquest any, l'augment de la conscienciació ciutadana i la millora del control del mosquit tigre a la via pública per part dels ajuntaments ha reduït la presència de l'insecte a Girona, tal com demostren els set paranys que el Servei ha repartit pel territori. Marquès va dir que «falta molt per fer, però de mica en mica es nota la sensibilització de la població», que ara els avisa d'obres parades amb bidons on s'acumula aigua o de piscines descuidades.