L'Ajuntament d'Olot obrirà una convocatòria d'ajuts per al lloguer d'habitatges del Barri Vell destinats a estudiants, que preveu aportacions de 100 euros al mes. El termini per a la presentació de sol·licituds, que s'ha de fer a l'Oficina Local d'Habitatge, s'obrirà el 20 de setembre i es tancarà el 31 d'octubre. La petició l'han de presentar els propietaris, amb la garantia de la demanda del pis per part d'estudiants.

L'acció parteix d'una enquesta feta a 230 alumnes de centres educatius d'Olot que imparteixen cicles formatius i estudis superiors. Dels estudiants preguntats, set de cada deu s'han mostrat disposats a viure a la ciutat si econòmicament els resulta factible.

La consulta es va fer a 192 alumnes de l'Escola d'Art i Superior de Disseny d'Olot i a 38 de l'institut La Garrotxa. Dels estudiants entrevistats, un 44% va respondre que viuen a Olot, la majoria al nucli antic (34%) i al barri de Sant Miquel (10%). Sis de cada deu comparteixen pis amb amics en un habitatge de lloguer. Dels joves que viuen fora de la ciutat (el 56% dels enquestats), un 21% prové d'un altre municipi de la Garrotxa, mentre que un 15,79% es trasllada cada dia a Olot des del Gironès, un 14,47% des d'Osona, un 11,84% del Pla de l'Estany i la resta d'altres comarques.

Mesura amb triple objectiu

El regidor d'Habitatge, Josep Berga (CiU), va indicar que la convocatòria va destinada a propietaris de pisos inclosos en l'àrea delimitada pels carrers Sant Bernat, Verge del Portal, Esgleiers, plaça Rector Ferrer, Sant Esteve, Sant Tomàs, plaça Móra, carrer Hospici, carrer Lorenzana, Valls Nous, el riu Fluvià, plaça Palau, Escultor Llimona i la ronda Sant Bernat.

Berga va explicar que la iniciativa té tres objectius. El primer és ajudar els estudiants, el segon donar vida al Barri Vell i el tercer propiciar que els propietaris adeqüin els pisos. Pel que fa al darrer aspecte, els propietaris que s'acullin a la convocatòria hauran de demostrar que l'habitatge és al mercat lliure, que disposa de cèdula d'habitabilitat i de certificat d'Eficiència Energètica,que els estudiants que hi viuran estan matriculats en algun centre d'Olot i que el contracte s'ha formalitzat aquest any i té la durada mínima del curs escolar 2016-2017.

També hi ha una subvenció per posar l'habitatge en condicions per a l'habitabilitat, amb un import màxim de 800 €.