22 de agost de 2016
22.08.2016

La Bisbal confia que l'aigua sigui potable a mitjans de setmana

L'ACA assumirà la meitat del cost total del camió cisterna que ha abastit els veïns

23.08.2016 | 07:25

L'Ajuntament de la Bisbal d'Empordà espera que a partir de mitjans d'aquesta mateixa setmana els veïns puguin tornar a fer ús de l'aigua de l'aixeta, que de moment està declarada no apta per al consum des del passat 4 d'agost. Que l'aigua del municipi sigui potable dependrà, això sí, d'unes anàlisis que es faran avui un cop els filtres que depuren l'aigua ja estiguin en funcionament. L'alcalde del municipi, Lluís Sais, confia que entre dimecres i dijous es pugui tornar a beure i cuinar amb normalitat a través de la xarxa d'aigua. "Ens diuen que els dipòsits funcionen bé i comptem que a mitjans de setmana podrem tornar a l'aigua de boca", ha explicat Sais.

Els filtres es van instal·lar la setmana passada i permeten netejar 100 metres cúbics d'aigua cada hora. Segons va explicar l'alcalde, des que estan en funcionament ja s'han fet unes anàlisis que han determinat que l'aigua està en bon estat. Avui mateix, però, es tornaran a agafar mostres de la xarxa d'aigua corrent i, si els resultats són satisfactoris, Salut declararà l'aigua de la Bisbal d'Empordà apta per al consum.

Solució provisional

L'alcalde de la població va explicar que els filtres són una "solució provisional" i no contempla que hi hagi un sobrecost a partir d'ara per tenir aigua potable. El batlle de la Bisbal recorda que aquests filtres tenen un cost de lloguer i, per tant, des del punt de vista de l'ajuntament la solució passa per captar més aigua del pou de Fontanilles, un dels que abasteix la Bisbal. Segons va recordar el mateix alcalde, l'Ajuntament ja va fer una inversió de 800.000 euros en aquesta instal·lació precisament per solucionar problemàtiques com l'actual, referents a la qualitat de l'aigua.

El consistori s'ha compromès a assumir part de la factura dels veïns afectats per les restriccions en l'ús de l'aigua. Sais va explicar que encara no han quantificat l'import global però va argumentar que l'aigua que es gasta per cuinar i beure "no és ni un 5% de tot el que es fa servir". En aquest sentit, l'alcalde bisbalenc va voler subratllar que l'ajuntament ha estat al costat dels veïns. "Cal valorar la solució que ha posat l'Ajuntament amb el camió cisterna", va ressaltar. La cuba continuarà repartint aigua en sis punts de la Bisbal fins que el subministrament torni a la normalitat.

L'ACA assumirà part del cost

Un dels compromisos que el consistori ha pogut arrencar de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) és que pagui el 50% del cost total del camió cisterna que des del 16 d'agost abasteix els veïns del poble. Sais va explicar que l'Agència Catalana de l'Aigua "té una línia de subvencions" per quan passen incidents com el que afecta la Bisbal i que preveu pagar la meitat del cost de la cisterna. Un cost que no està definit i que variarà en funció dels dies que hagi de continuar portant aigua al municipi.

El passat 4 d'agost, l'alcalde va publicar un ban on informava que l'aigua de l'aixeta no era "apta ni per beure ni per menjar" i explicava, després de dur a terme dues proves analítiques diferents, que dos pous estaven contaminats per dos herbicides, Diuron i Terbutilazina, que s'utilitzen per controlar les herbes no desitjables en els conreus. La contaminació va afectar dos pous que subministraven aigua a dues poblacions, la Bisbal d'Empordà i Forallac.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook