Un total de 19 ajuntaments gironins van incomplir l´objectiu d´estabilitat pressupostària durant l´any 2015. En un informe del ministeri d´Hisenda publicat a principis de mes, el departament que dirigeix Cristóbal Montoro assenyala els municipis de tot l´Estat que van superar els límits de despesa fixats arran dels ajustos econòmics. Els gironins són Amer, la Vajol, Bàscara, Brunyola, Caldes de Malavella, Cornellà del Terri, Garriguella, Fontanals de Cerdanya, Lloret de Mar, Mont-ras, Pau, Peralada, Sant Pere Pescador, la Cellera de Ter, Setcases, Torrent, Vilabertran, Viladrau i Vilamalla.

El municipi amb més població inclòs en aquest llistat és Lloret de Mar. Segons Hisenda, va tancar el 2015 superant el sostre de dèficit en 47.453 euros. Aquesta xifra correspon al balanç entre els saldos per operacions no financeres.

El regidor d´Hisenda de Lloret de Mar, Albert Robert, admet que el municipi va tancar l´any per sobre dels objectius d´estabilitat, però argumenta que aquests 47.000 euros de diferència entre ingressos i despeses són molt reduïts (del 0,07%) tenint en compte que els ingressos no financers del municipi de Lloret de Mar van arribar als 61 milions. «A més, Lloret és un dels municipis més endeutats i seguim en ràtio de descens», assenyala.

En aquest sentit, segons l´edil, a l´informe d´Hisenda també s´especifica que el volum d´endeutament de Lloret entra clarament dins dels paràmetres per seguir demanant crèdits. «La idea és, de cares a l´any que ve, intentar acabar a zero i sortir del pla econòmic financer. Això també ens ajudarà a tenir més llibertat a l´hora de manejar els comptes», assenyala el regidor.

En el cas d´altres poblacions com Amer (-191.353 euros), Bàscara (-184.422 euros), Cornellà del Terri (-211.853 euros) o Peralada (-339.718 euros), també figura un saldo negatiu. En aquest sentit, lidera la classificació el municipi altempordanès de Pau, que presenta un balanç de -832.632 euros.

Tanmateix, en la llista no tots els balanços de les localitats que van incomplir el dèficit van ser negatius. El municipi de Garriguella, per exemple, va tancar l´exercici de l´any 2015 amb un saldo positiu de 2.550 euros. I el poble de la Vajol ho va fer amb un valor de 28.420 euros.

El ministeri indica que normalment els municipis que incompleixen l´objectiu d´estabilitat pressupostària ho fan o bé perquè no van generar prou ingressos com per poder fer front a les factures pendents, o bé perquè van invertir més d´un 1,3% respecte de l´any anterior, encara que tanquessin l´any amb superàvit.

Segons el diari El Mundo, l´incompliment comporta que els ajuntaments hagin d´aprovar un nou pla econòmic per redreçar els comptes anuals. De la mateixa manera, Hisenda no permetrà que aquests municipis contractin nous crèdits.

El llistat d´Hisenda també inclou els municipis que no van informar a temps de la liquidació financera del 2015. En el cas de les comarques gironines, es tracta dels ajuntaments de Queralbs, Corçà, Isòvol, Madremanya, Meranges, Masarac, Massanes, Maçanet de Cabrenys, Planoles, Puigcerdà, Sant Andreu Salou, Sant Climent Sescebes, Sant Jordi Desvalls, Sant Joan de Mollet, Toses i Viladesens.