El nombre de presos a la província de Girona està estancat. Actualment hi ha 721 interns al Centre Penitenciari del Puig de les Basses -l´any passat per aquestes dates n´hi havia 728- i 102 al Centre Penitenciari Obert de Girona -el 2015 eren 107. És una disminució molt minsa del nombre de reclusos que impedeix interpretar-la com una tendència a la baixa, d´aquí que el departament de Justícia consideri que la població penitenciària s´hagi estabilitzat. Una lectura que també extrapola al conjunt de Catalunya, on fa tres anys que el nombre d´encarcerats es mou en la franja dels 9.000-10.000 interns anuals de mitjana.

Encara és aviat per poder establir una tendència a la província, ja que l´obertura de la presó de Figueres l´any 2014 va comportar un augment significatiu de població reclusa en tractar-se d´una instal·lació amb major capacitat que les antigues presons de Girona i Figueres -està pensada per tenir 750 interns- i que ràpidament es va omplir amb condemnats procedents d´altres centres que estaven congestionats. Aquest fet impedeix fer comparacions amb la situació de la província abans de l´entrada en funcionament del Puig de les Basses, perquè aleshores la població reclusa estava molt lluny del nombre d´interns actual. A tall d´exemple, a l´agost de 2013 les presons de Girona i Figueres sumaven 292 reclusos.

El 2015 es va tancar amb 9.229 presos a tota Catalunya i encara que el departament de Justícia considera que la situació a les presons catalanes és estable, la xifra suposa que es manté la línia descendent d´encarcerats des de 2012, l´any que es va trencar la tendència ascendent, sobretot per l´aprovació de la circular del departament que permet expulsar als immigrants amb poca previsió de reinserció social que hagin complert una bona part de la pena, sempre que sigui per delictes menys greus. De 2000 a 2011 la xifra de presos es va incrementar dels 6.095 als 10.702 i, des d´aleshores, cada any ha anat baixant una mitjana d´entre 300 i 400 reclusos.

Des del departament insisteixen en recordar que els centres penitenciaris són «un reflex del que passa al carrer» i el fet que actualment hi hagi menys pressió demogràfica, sumada als canvis legislatius de la darrera legislatura que han permès la sortida en llibertat d´alguns reclusos i que han possibilitat que alguns tipus delictius es puguin substituir per multes, dóna una explicació de per què es produeix aquestat estabilització de la població reclusa entorn dels 9.000 interns.

Els descriptors estadístics del departament mostren que la major part dels interns de Catalunya (41,5%) compleix condemna per delictes contra el patrimoni o socioeconòmics. La segona causa més freqüent per acabar a la presó és el tràfic de drogues (19,9%) i la tercera els homicidis en totes les seves formes (9,9%). De la resta de delictes destaquen la violència de gènere (6,8%), contra la llibertat sexual (6,7%), les lesions (3,9%) i contra la seguretat vial (2,4%).