Prop de 3.000 persones -mil més que en anteriors edicions- s'han reunit aquest cap de setmana als Jardins de Santa Clara de Torroella de Montgrí per celebrar, amb total normalitat, les últimes vaquetes de la població. Segons Marcos Aladid, president de la penya San Marcos (organitzadora de l'activitat), l'increment de públic s'ha vist motivat per la polèmica generada amb els animalistes. De fet, dissabte, cinc membres del Pacma es van presentar fins al recinte per mostrar la seva disconformitat. La penya, que ha endegat una campanya a través de les xarxes socials i la plataforma Change.org per sumar signatures en contra de la prohibició, ha avisat que si la prohibició continua recorreran als tribunals per mantenir la festa.

Aladid va carregar contra l'actual alcalde, Josep Maria Rufí, a qui va acusar d'actuar per pressions polítiques perquè quan aquest havia estat alcalde anteriorment sempre va autoritzar les vaquetes i mai es va pronunciar en contra de la seva celebració.

Per primer any, els organitzadors de la festa, la penya San Marcos, ha contractat seguretat privada per evitar aldarulls. Per mantenir els ànims, la mateixa Penya publicava divendres un comunicat a la seva pàgina de Facebook on demanava "respecte durant tot el cap de setmana".

El ple de Torroella de Montgrí va aprovar al maig una moció del PACMA contra l'ús d'animals vius en espectacles a la població. Tot plegat va passar factura al llavors alcalde, Jordi Cordon (CiU), que va fer valdre el seu vot de qualitat per autoritzar el correbou d'aquesta edició i es va trencar l'equip de govern, format per ERC i CiU. Va ser llavors quan els republicans van aconseguir recuperar l'alcaldia amb una moció de censura. Rufí, que ara és batlle, ja ha advertit que aquestes han estat les darreres vaquetes.