25 de agost de 2016
25.08.2016

Els estiuejants fan triplicar les urgències a l'hospital de la Cerdanya

L'heliport ha tingut moments puntuals de col·lapse pels trasllats i la direcció del centre de Puigcerdà ha hagut de redimensionar el servei

25.08.2016 | 07:31
Una foto d´arxiu de l´hospital transfronterer.

L'augment de població que registra aquestes setmanes la Cerdanya, amb municipis que tripliquen el nombre de veïns i puntes turístiques amb prop de 100.000 persones a la vall, ha obligat la direcció de l'hospital transfronterer a redimensionar el servei d'urgències. El nombre d'atencions també s'ha triplicat i el temps d'espera ha incrementat fins al punt de convertir l'hospital de Puigcerdà en un equipament més propi d'una gran ciutat per uns dies.
La punta sobtada de visites a urgències fa que la direcció, amb previsió, augmenti també la plantilla, fins al punt que si durant l'any el servei té tres metges, aquests dies n'hi ha set. El mateix passa amb el personal d'infermeria, que es veu reforçat amb fins a vuit treballadors en funció de l'hora. En aquest sentit, la direcció ja no pot posar més personal en aquest servei perquè l'espai tampoc dóna més de si. Així ho ha explicat el director de l'hospital, Jordi Gassió, qui també ha remarcat que l'augment de les visites és un fet «normal» que passa a totes les zones turístiques. Gassió ha apuntat que l'increment ve donat per l'augment de població mateix i perquè a l'estiu la gent fa més esports i activitats a l'aire lliure i, per tant, es fa més mal. La quantitat de feina al servei d'urgències ha comportat fins i tot un trànsit d'helicòpters que n'ha ?obligat algun a aterrar davant l'edifici perquè l'heliport estava ocupat per una altra operació de vol.
Sabent que això passa habitualment, el disseny de l'edifici ja es va fer amb l'espai d'urgències sobredimensionat. Gassió ha refusat la idea que, en termes generals, les persones que viuen en segones residència aprofitin l'estada per fer-se visitar i així estalviar-se cues més grans a Barcelona.

24.000 visites el 2015
L'hospital va fer durant el 2015 unes 24.000 visites d'urgències, la majoria durant les puntes turístiques de l'estiu i la temporada d'esquí. Davant la gran punta de feina de l'estiu a les urgències, l'hospital ha fet una crida via xarxes socials a extremar la prudència en les activitats a la muntanya.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook