La diabetis no només augmenta el risc de patir malalties cardiovasculars com l´ictus o l´infart de miocardi, sinó que també incrementa el risc de càncer. És la principal conclusió d´un estudi liderat per l´Institut Hospital del Mar d´Investigacions Mèdiques (IMIM) en què han participat tant investigadors com pacients gironins. Dels 56.000 participants de l´estudi, més de la meitat eren pacients gironins, o bé del Registre Gironí del Cor (Regicor) o bé reclutats a partir del seu historial clínic, explica la investigadora principal, Maria Grau, del Grup d´Investigació en Epidemiologia Genètica i Cardiovascular de l´IMIM.

Segons aquesta recerca que publica la revista Diabetis Care, els pacients amb diabetis mellitus tripliquen el risc de morir per malalties hepàtiques, renals i per cardiopatia isquèmica i dupliquen el de patir ictus i càncer al fetge, al còlon o al recte.

L´estudi descriu per primera vegada a l´Estat que la diabetis mellitus no només augmenta el risc de morir per causes cardiovasculars, com l'infart de miocardi, ictus o insuficiència cardíaca, sinó que incrementa també el risc de mort per neoplàsies, infeccions, malaltia pulmonar obstructiva crònica i malalties amb afectació hepàtica i renal.

«En aquest segment de població s´ha fet molta prevenció respecte a les patologies cardiovasculars, ara cal fer-ho en la resta», explica Maria Grau, que remarca que la diabetis mellitus és un problema de salut pública a escala mundial que actualment afecta 382 milions de persones.

Segons detalla, estudis previs ja havien assenyalat una diferència mitjana de sis anys en l´esperança de vida entre la població amb i sense diabetis.

«Els resultats del nostre estudi mostren que les persones amb diabetis tipus 2 tenien el triple de risc que la població general de morir per malalties hepàtiques, renals i per cardiopatia isquèmica; mentre que aquest risc era del doble, quan ens referíem a l'ictus i als càncers localitzats en fetge i còlon-recte», apunta la investigadora de l´Institut Hospital del Mar d´Investigacions Mèdiques.

Així mateix, patologies com la malaltia pulmonar obstructiva crònica, les infeccions, la insuficiència cardíaca i el càncer de pulmó, suposaven un augment de més del 50% del risc en població diabètica, segons la coordinadora de l´estudi, anomenat Fresco (Funció de Risc Espanyola d´Esdeveniments Coronaris i Altres).

Ha comptat amb la participació d´una dotzena de grups de recerca de tot l´Estat, entre els quals hi ha el de Girona, a més d´altres de Barcelona, Reus, Múcia, Sevilla, Palma o Pamplona, i tots plegats van analitzar 56.000 participants sense malaltia cardiovascular prèvia, de 35 a 79 anys d'edat, dels quals 8.600 eren diabètics.

«Amb aquests resultats és necessari buscar estratègies que permetin un descens de la mortalitat a la població diabètica com activitats de promoció d'una dieta saludable, la realització d'activitat física, el cribratge de malalties o el maneig eficient de la malaltia mitjançant el control intensiu dels factors de risc cardiovascular», segons la investigadora.

També obre la via a buscar millores dels sistemes de salut a través de la creació d'unitats funcionals multidisciplinàries per al maneig de la diabetis, així com establir polítiques de prevenció que afectin el conjunt de la població.

Maria Grau apunta que tenen previst continuar aquesta línia d´investigació i incidir sobretot en el risc de càncer derivat de la diabetis tipus 2.