Olot serà la seu de la 7a edició del congrés internacional de volcans monogenètics (IMC), que tindrà lloc del 21 al 25 de maig de l'any 2018. Investigadors d'arreu del món de diverses disciplines posaran en comú els seus estudis sobre els volcans de tipus maar, formats durant erupcions molt explosives i amb presència de cràters profunds, que sovint donen lloc a llacs volcànics. A banda de participar en ponències, els especialistes visitaran durant una setmana els volcans de la zona per debatre sobre el terreny. En aquest sentit, l'organització ha valorat les condicions de l'entorn geològic del Camp Volcànic de la Garrotxa ja que reuneix diversos d'aquests volcans. La publicació d'articles científics de primer nivell sobre la comarca ha contribuït al fet que la candidatura catalana s'imposés a la de Rússia.

Més d'un centenar d'experts en geologia, riscos naturals, llacs volcànics, paleontòlegs i climatòlegs d'arreu del món es reuniran el 2018 a Olot en el marc de la propera edició de l'International Maar Conference (IMC). Aquest congrés se celebra sempre en camps volcànics per tal que els investigadors puguin visitar 'in situ' els volcans de la zona i debatre sobre el terreny.

L'Associació Internacional de Vulcanologia i Geoquímica (IAVCEI), responsable de l'organització de l'esdeveniment, ha considerat que Olot ofereix unes condicions immillorables per acollir el congrés. A banda de reunir els serveis necessaris, el Camp Volcànic de la Garrotxa permet l'observació de diversos volcans de tipus maar i altres fenòmens relacionats amb l'activitat freatomagmàtica.

Els volcans maar (terme alemany) es formen durant erupcions molt explosives quan el magma interacciona amb l'aigua d'un aqüífer subterrani. Aquest fenomen produeix cràters profunds i circulars de grans dimensions on, sovint, s'hi acumula aigua en el seu interior donant lloc a llacs volcànics.

Tots els volcans garrotxins són monogenètics i, en concret, són de tipus maar els de Santa Margarida i Can Tià. Els experts també visitaran altres dos maar on va haver-hi llacs volcànics: la Closa de Sant Dalmai, entre Bescanó i Vilobí d'Onyar, i el Camp dels Ninots de Caldes de Malavella, que té un registre sedimentari molt interessant per als científics perquè concentra fòssils mamífers.

La publicació, els darrers anys, de diversos estudis en articles científics i llibres que posen en valor la geologia de la comarca també ha contribuït a difondre el territori al més alt nivell científic.

El geòleg Xavier de Bolós, que dirigirà el 7è IMC, va ser el responsable de defensar al juliol la candidatura olotina a la ciutat de Changchun, a la província de Jilin, al nord-est de la Xina, on es va celebrar l'edició d'aquest any. Anteriorment, el congrés ha tingut lloc a Alemanya, Hongria, l'Argentina i Mèxic.

El congrés comptarà amb el suport i col·laboració de l'Ajuntament d'Olot, el Parc Natural de Zona Volcànica de la Garrotxa i la Fundació d'Estudis Superiors d'Olot.