Les darreres morts de menors que s´han ofegat a la piscina i no han aconseguit remuntar l´estat crític amb què van ingressar a l´hospital ha portat el Departament de Protecció Civil a recomanar als pares que els ensenyin a nedar al més aviat possible, que no els deixin sols en cap moment i tin­guin especial cura dels menors que es banyen en piscines. Respecte a aquestes instal·lacions, indica que el més escaient seria instal·lar tanques protectores al voltant per evitar que els més petits hi caiguin.

Les indicacions es produeixen després que diumenge una nena de tres anys morís ofegada en una piscina privada a Calonge i una altra quedés en estat crític a Sils. Casos als quals també s´ha de sumar la mort a l´hospital dilluns passat del turista britànic de 12 anys que el 18 d´agost es va ofegar en una piscina d´un hotel de Lloret de Mar i de la nena de tres anys que es va ofegar la setmana passada en una piscina particular de Lloret. També segueix en estat crític la nena que es va ofegar a la piscina de Salt l´11 d´agost.

Però lluny del que podria semblar a tenor de les notícies publicades els darrers dies, és entre els majors de 50 anys i no en els nens on es produeixen més ofegaments. A tot Espanya s´han ofegat, entre el gener i ahir, 312 persones: només a l´agost ja han mort 48 banyistes, segons les dades facilitades per la Federació Espanyola de Salvament i Socorrisme.

El perfil d´ofegats s´ajusta als casos que han tingut lloc a la província aquest estiu: el 24 de juny va morir un home de 60 anys i nacionalitat espanyola a la platja cal Cristià de Sant Pere Pescador; el 2 d´agost, un home de nacionalitat belga va perdre la vida a la platja Gran Cadaqués; l´11 d´agost un alemany de 55 anys es va ofegar a la Gola del Ter de Torroella de Montgrí i durant el pont de la Mare de Déu d´agost un veí de Figueres de 71 anys també es va ofegar a la platja dels Palangrers de Roses. A més, dimarts van haver d´evacuar un home de 70 anys i nacionalitat espanyola a la platja de Tossa.

El responsable del Programa de Salvament de Creu Roja, Francisco García, va declarar a Efe que l´increment de les víctimes a l´agost es deu a la gran afluència dels estiuejants en platges i zones d´interior amb bany, com pantans i llacs, cosa que augmenta les possibilitats de risc, encara que destaca que aquests accidents passen durant tot l´any. Per comunitats, s'han registrat més morts a Galícia (53), seguit d'Andalusia (52), Canàries (47) i la Comunitat Valenciana (35).

Vuit de cada deu víctimes eren homes i en el 76 per cent del total dels casos tenien nacionalitat espanyola. Hi ha catorze menors entre els morts: cinc menors de 3 anys, quatre d´entre 4 i 6 anys i cinc entre 11 i 17 anys, però gairebé el 60 per cent de les víctimes tenien més de 50 anys.

La meitat dels casos han passat a platges; el 7%, a piscines, i el 19%, a rius. «El perfil d'un ofegat és una persona més gran de 45 anys; en el cas dels nens el nombre no és elevat perquè gairebé tots serien evitables si els menors estiguessin sota vigilància», va assegurar a Efe Ana Domínguez, coordinadora de la Comissió de Prevenció d'Ofegaments d'aquesta entitat.

En el cas dels més grans de 50 la vulnerabilitat augmenta perquè aquestes situacions extremes i de sobreesforç poden complicar-se amb «cardiopaties prèvies i altres malalties que poden agreujar la situació», puntualitza García.

«Els ofegaments es produeixen en tots els moments del dia, però si passen en una zona vigilada, la resolució serà més positiva; en ai­gües interiors hi ha una alta probabilitat d'ofegament, mentre que a les platges es reverteixen moltes d'aquestes situacions», assegura l'expert.

Nou de cada deu accidents a l´aigua es podrien evitar, com ofegaments i talls de digestió seguint unes mínimes normes de seguretat, explica la Creu Roja, que aconsella no banyar-se a rius de gran cabal, tolls naturals o cascades naturals. A més, recomana preguntar als socorristes per les zones amb perills més grans, no capbussar-se a zones de risc i si hi ha una corrent no deixar-se emportar i nedar de forma paral·lela a la costa.

L´ofegament es produeix de forma ràpida i silenciosa, a algunes víctimes es va perdre de vista només uns minuts, recorden els experts, els quals destaquen que molts d´aquests accidents es produeixen a l´entorn familiar a banyeres i fins i tot piscines inflables, perquè un nadó pot ofegar-se en 30 centímetres de profunditat.

I una cosa molt òbvia: «bandera verda indica bany lliure; groga, amb precaució, i vermella, prohibició absoluta».