La Direcció General de Salut Pública ha notificat a l'Ajuntament de Campdevànol que el solar, on el Departament d'Ensenyament havia començat les obres de la nova escola és incompatible amb l'activitat docent. La Generalitat va ordenar la paralització de les obres el novembre del 2015 pel fet d'haver trobat fuel al subsòl. Uns 10 mesos després de la paralització de les obres, en les quals Ensenyament havia invertit 750.000 €, ha arribat la notícia de la definitiva inutilitat del solar per ubicar-hi un centre docent. Es traca d'un solar d'uns 4.000 m2, situat en uns terrenys coneguts com a can Ribaliagua.

L'alcalde de Campdevànol, Joan Manso (CiU), ha indicat que l'informe de Salut Pública suposa tornar a començar tot el procés. És a dir, buscar un altre solar, fer el projecte, licitar-lo, adjudicar-lo i tornar a començar les obres.

Ha recordat que en el procés de l'escola l'Ajuntament només va fer la cessió del terreny. El Departament d'Ensenyament es va encarregar de tota la tramitació i de l'inici de les obres.

Manso ha explicat que Campdevànol reclama una escola nova des de fa uns 10 anys. Ara, hi ha l'escola Pirineu que està repartida en dos edifici: un per a ensenyament infantil i l'altre per a primària.

L'alcalde ha apuntat que hi ha aules partides i no hi sobra espai. Això no obstant, ha puntualitzat que s'hi han anat fent obres d'adequació i de manteniment i que està en un estat acceptable.

L'alcalde ha valorat que la reubicació de l'escola és un problema, però -en el seu criteri- la contaminació del terreny és una complicació tant o més greu.

Ha explicat que Comercial de la Forja, SA (una empresa 100% pública) va fer la cessió dels terrenys. «S'obre un doble problema -ha dit Manso- un és la reubicació de l'escola, però l'altre és decidir que es fa amb aquest terreny». És a dir, la qüestió és qui s'encarregarà de descontaminar de fuel el terreny.

El 2009, l'Ajuntament va fer un procés participatiu per a l'elaboració del Pla d'Ordenació Urbanístic Municipal. Llavors, els veïns i els botiguers van escollir el solar, ara descartat, perquè estava al mig del poble.

L'Ajuntament, a l'agost del 2009, va requalificar el solar, ja de propietat municipal, com a terreny per a ús docent. Fins llavors havia tingut la qualificació d'ús residencial.

La requalificació va passar per la Comissió Territorial d'Urbanisme i després va ser cedit a la Comissió Territorial d'Urbanisme. En els períodes d'exposició pública va haver-hi una al·legació de l'empresa Comforsa, que va ser desestimada.

L'aturada de les obres

L'aturada de les obres va tenir lloc el novembre del 2015. Abans l'Ajuntament havia demanat al Departament d'Ensenyament que certifiqués l'absència de perjudicis a l'activitat docent futura del solar, especialment en allò que fa referència a la salut dels nens i nenes.

Per tal de complir la demanda del municipi, l'empresa adjudicatària de les obres Certis Obres i Serveis SAU va iniciar la descontaminació parcial del solar. Van treure les terres contaminades i n'hi van posar de noves. Això no obstant, GISA va ordenar la paralització completa de les obres fins que no s'hagués verificat l'abast de la contaminació i quantificat el valor econòmic total de la neteja. Ara, ja està clar que no s'hi farà.