El conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, es va mostrar ahir obert a estudiar un increment de la taxa turística amb la condició que «es faci de manera consensuada entre el sector i les administracions». Baiget va expressar aquesta disposició en una entrevista a Rac1, després que aquest estiu les bones xifres del turisme a Catalunya hagi tornat a posar sobre la taula el debat sobre la conveniència d'incrementar la taxa que grava les pernoctacions en establiments hotelers.

La Generalitat va posar en marxa el 2012 l'anomenada taxa turística, un impost que es cobra a moltes ciutats del món, i que el 2015 va aconseguir recaptar 43,5 milions d'euros, un 5,48% més que el 2014.

A Girona això es va traduir en 7,6 milions d'euros. De fet, la recaptació de l'impost no ha parat de créixer des que es va aplicar l'any 2012, quan es van registrar 6,9 milions d'euros. Per altra banda, l'Ajuntament de Barcelona diu que la ciutat pugui decidir sobre el 100% del que recapten els allotjaments turístics i no sobre el 33% del total, com passa en aquests moments.

Preguntat sobre si estudien incrementar la taxa turística, Baiget va assenyalar que el Govern hi està obert si es duu a terme en un context de consens, encara que ha remarcat que en aquests moments «s'està fent un esforç per consolidar-ho». Baiget també va confirmar que la Generalitat posarà en marxa un nou observatori que servirà per «fer una millor planificació global del turisme a tot Catalunya».

El conseller va subratllar que «encara no hem pogut fer una veritable extracció i anàlisi de totes les dades que podem obtenir sobre el turisme». La iniciativa permetrà al Govern «obtenir i analitzar» tota aquesta informació per «ajudar les administracions competents» i definir conjuntament les mesures a implantar.

La posada en marxa de l'observatori és un dels objectius d'aquesta legislatura que el conseller Baiget ja va expressar en seu parlamentària, el febrer passat.

El conseller va aprofitar també per negar que existeixi una massificació derivada del turisme. Baiget va recordar que la seva aposta és per un «turisme sostenible», que prioritza la «qualitat per sobre de la qualitat».