La candidatura olotina va guanyar, fa un mes, a la Xina ser la seu del proper Congrés International Maar Conference, un esdeveniment organitzat per l'Associació Internacional de Vulcanologia i Geoquímica (IAVCEI). En el procés de selecció de la ubicació del congrés, Olot va haver de competir amb la regió de Kamchatka (Rússia). Ahir, el doctor en vulcanologia Xavier de Bolós va explicar que el congrés tindrà lloc entre el 21 i el 28 de març del 2018. La previsió és que arribin a Olot més de 150 científics d'arreu del món. El congrés servirà per presentar ponències de volcans «Maar».

El congrés compta amb el suport de l'Ajuntament d'Olot i també de la Fundació d'Estudis Superiors d'Olot (farà de braç logístic), el Consell Superior d'Investigacions Científiques, la Universidad Nacional Autonoma de Mèxic i altres organismes com l'Institut de Paleontologia Humana i Evolutiva de Tarragona.

Segons va explicar de Bolos, «són volcans que es formen durant erupcions molt explosives quan el magma interacciona amb l'aigua d'un aqüífer subterrani». El fenomen produeix cràters profunds i circulars de grans dimensions on, sovint, s'acumula aigua en el seu interior. Així, dins el cràter s'hi formen llacs volcànics. Es tracta d'un tipus d'erupcions que formen molts i petits focus que emeten el magma arreu d'un territori però mai repeteixen el lloc emissor. Va explicar que «no formen un gran volcà com poden ser el Teide, el Vesubi o l'Etna, sinó que creen petits volcans repartits arreu d'un territori.

Com a exemples garrotxins de volcans «Maa» va posar el volcà de Santa Margarida (Santa Pau) i el de can Tià, a la serra de Finestres. S'entén que en un temps antic havien tingut un llac dins del cràter.

Els testimonis que han quedat al subsòl dels llacs fa que al congrés participin investigadors especialitzats en diferents camps de la geologia i dels riscos naturals, com també especialistes en llacs volcànics, paleontòlegs i climatòlegs.

La previsió és que els investigadors, a més de presentar ponències, visitin els volcans de la zona i facin debats sobre el terreny. A més dels volcans de la Zona Volcànica de la Garrotxa -segons de Bolós-, visitaran la Closa de Sant Dalmai, entre Bescano i Vilobí d'Onyar, i el Camp dels Ninots a Caldes de Malavella. En el darrer lloc la geologia originada pel llac volcànic ha afavorit la conservació de restes animals i vegetals prehistòrics en un estat excepcional.

Els congressos

Des del primer congrés de l'IMC l'any 2000 a Daun, Alemanya; n'han fet a Hongria, el 2004; a Malalgüe (Argentina-2009); a Auckland (Nova Zelanda-2012), i Querétaro (Mèxic -2014). El darrer congrés va tenir lloc fa un mes a Chagchun, a la província de Jill al nord-est de la Xina. Va ser quan la candidatura olotina presentada per Xavier de Bolós va rebre l'encàrrec de celebrar el 7IMC per a l'any 2018.

Olot, com a principal ciutat del camp volcànic de la Garrotxa, ofreix unes condicions molt bones per fer el congrés. Té bons serveis d'hostaleria i disposa d'auditoris, com la sala Torín o el Casal Marià.

A més, el Camp Volcànic de la Garrotxa ofereix unes condicions immillorables per a un congrés d'aquestes característiques. En l'elecció també han comptat els estudis i articles científics i llibres que han valorat la geologia de la comarca i han difòs el territori.