L'

Arxiu Comarcal de la Cerdanya ha obtingut una biblioteca personal d'un dels grans historiadors locals que al llarg de la seva trajectòria va visualitzar la concepció transfronterera de la vall: mossèn Maties Delcor, nascut a Palau de Cerdanya, l'any 1919, i mort a Montpeller, el 1992.

La importància de la biblioteca de Delcor, que està formada per un volum de llibres que sumen un total de 91 metres lineals, rau en dos fets: d'una banda per les obres de referència en matèries com ara història, història de l'art, llengües, història de la literatura medieval o història de l'església, i de l'altra, pels exemplars vinculats a una Cerdanya i un Pirineu vistos geogràficament i humana com una entitat unitària.

En nom de la seva família, els nebots de Maties Delcor, Josep Alujo i Monique Greiner, han fet la donació de la biblioteca a l'Ajuntament de Puigcerdà per tal que es pugui mantenir la seva integritat i, alhora, quedi a la disposició dels investigadors i dels usuaris de l'Arxiu Comarcal.

Una passió

Segons han explicat els responsables de l'Arxiu, Delcor era fill d'un pastor de Palau de Cerdanya que va interessar-se de ben jove per l'estudi de la llengua catalana, per la història i l'art de la comarca. Aquesta passió la va cultivar sempre de forma paral·lela als seus estudis professionals.

El mossèn de Palau va continuar la carrera religiosa i es va formar en filosofia i teologia al seminari fins que va ser ordenat sacerdot a Perpinyà l'any 1947. Va dedicar la seva vida a investigar les llengües semítiques, l'Antic Testament i els manuscrits del Mar Mort, tal com han assenyalat des de l'Arxiu Comarcal de la Cerdanya.

Els darrers anys de la seva vida va ser catedràtic a l'École Pratique de Hautes Études de la Sorbonne de París, i des del 1968 fins que va morir va passar els mesos d'estiu a Palau de Cerdanya on es dedicava a l'estudi de la història i de l'art cerdà. Delcor també va tenir incidència en la vida intel·lectual de Puigcerdà: l'any 1977 va organitzar el Congrés d'Història de Puigcerdà en el marc dels 800 anys de la fundació de la vila per part del rei Alfons I.

Els responsables de l'Arxiu Comarcal han apuntat que els continguts medievals i moderns així com la perspectiva territorial que ofereix la biblioteca fan que tingui pocs paral·lelismes en altres institucions catalanes i que, per tant, representen una col·lecció de gran interès.