Una quarantena de tractors van participar ahir en una tractorada que va recórrer els carrers de Ripoll durant més d'una hora per protestar contra les retallades que ha fet el Departament d'Agricultura a les ajudes a la producció ecològica. Unes retallades que, segons xifra el sindicat Unió de Pagesos (UP), són d'un 50% de mitjana i que «posen en risc» moltes de les explotacions ramaderes que s'han creat i que hi ha al Pirineu. Per això, van fer una marxa lenta amb els tractors, que van sortit dels afores de Ripoll i van creuar tota la ciutat fins a l'oficina comarcal del Departament d'Agricultura, on diversos pagesos del sindicat van fer arribar les seves queixes.

La mobilització dels pagesos va començar a les dotze del migdia i va acabar poc després de la una de la tarda davant l'oficina del Departament d'Agricultura a Ripoll. Els ramaders van fer una marxa lenta amb els seus tractors per demanar al Govern que «rectifiqui» i no apliqui retallades en les ajudes per a la ramaderia. Segons el sindicat, són d'un 50% de mitjana.

Acusen el Govern de prendre una decisió «injustificada i arbitrària». El sindicat agrari assegura que les retallades en els ajuts afecten vuitanta ramaders ecològics del Ripollès, una de les principals comarques afectades, i que perden un total de 112.207,29 euros. A tot Catalunya, xifren la pèrdua global en quasi 600.000 euros per a la ramaderia ecològica.

El coordinador nacional del sindicat agrari, Joan Caball, va explicar que aquestes retallades són «un contrasentit i un despropòsit». «Ens demanen que cada vegada siguem més sostenibles i respectuosos amb el Medi Ambient mentre, per l'altra banda, ens retallen les ajudes, no té cap sentit», va afirmar.

Caball diu que «la gent està indignada» perquè aplicar aquesta retallada sense avisar provoca que alguns pagesos que rebien ajudes hagin vist rebaixada la quantitat sense motiu tot i continuar «fent les coses bé». El coordinador nacional del sindicat va assegurar que posa explotacions en risc perquè si els números no surten hauran de deixar l'activitat.

També va explicar que des del sector no demanen més diners, sinó que es redistribueixin millor els fons del Programa de Desenvolupament Rural (PDR), que inclou tres àrees bàsiques a potenciar: la inclusió de joves, la modernització de les explotacions i l'aposta per a la sostenibilitat mediambiental.

Caball va indicar que les possibilitats de redistribució són importants i va valorar el fet que Ripoll «sigui la punta de llança» en aquestes reclamacions. En aquest sentit, va deixar clar que la d'aquest divendres és la primera de les diferents mobilitzacions que faran arreu de Catalunya per evitar aquestes retallades, que arriben un any després d'haver-se aprovat.

Pressupost a tres bandes

El pressupost del PDR 2014-2020 és de 810,5 milions d'euros (MEUR) dels quals 404,9 els aporta la Generalitat, 348,6 provenen de fons europeus i 57,3 milions que vénen de de l'Estat. Segons denuncia Unió de Pagesos, el pagament que han fet aquest mes a la ramaderia ecològica ha estat de només 2,97 MEUR, quan el pressupost dels ajuts del programa és de 20 milions per 6 anys (3,33 milions/any). Per això, per al sindicat és incomprensible que Agricultura argumenti no disposar de pressupost aquest primer any per pagar la totalitat dels ajuts.