El llibre 1001 curiositats de la Costa Brava, de Jordi Arbonès -col·laborador del Diari de Girona 1001 curiositats de la Costa Brava-, no deixarà indiferent a ningú. En les seves gairebé 300 pàgines repassa la llista de personatges cèlebres que han visitat el litoral de Girona, així com curiositats i anècdotes que han forjat l'esperit d'aquest espai marcat pel turisme.

Segons la firma que ha editat la publicació, Redbook Ediciones, el text fuig del format de guia dels diferents paratges que conformen el paisatge costaner gironí per endinsar-se en successos i personatges que li han conferit el seu particular caràcter.

En la publicació, Arbonès recorda el rodatge de la pel·lícula Pandora i l'holandès errant, amb Ava Gardner com a protagonista, però també el pas per tots aquests municipis mariners de celebritats com Truman Capote o la presència d'il·lustres autòctons com és el cas de Salvador Dalí.

Les llegendes locals o les històries de contraban en una zona fronterera amb França formen part també del llibre, que compta amb un pròleg de Sebastià Roig on assegura que "aquest llibre és un no parar. Un dóna-me'n, dóna-me'n atapeït de sorpreses". Aquí van alguns detalls per anar obrint boca:

220 aC · Deciana

Els germans Escipió van desembarcar a Empúries i a Deciana (Llançà) per tallar el subministrament a l'exèrcit d'Anníbal Barca que pretenia conquerir la República Romana amb cavalleria i elefants de guerra.

1817 · Savalls

El militar carlí Francesc Savalls va néixer a la Pera el 1817 i va participar en les tres carlinades. El 1874, quan Carles VII va restaurar la Generalitat de Catalunya amb seu a Sant Joan de les Abadesses, Savalls i Rafael Tristany van ser nomenats presidents però la guerra els va impedir fer-se càrrec de la institució. Va ser destituït, es va retirar a Camprodon i el 1875 va marxar a Niça (França), on va fer de comerciant de vins fins a la seva mort. Abans es va sotmetre a un Consell de Guerra i el van abosldre de traïció.

1885 · Maçoneria

Progrés Portbouenc va ser el nom de la lògia maçònica que la Gran Lògia Simbòlica del Gran Orient d'Espanya va deixar constituir a Portbou l'any 1885. Va ser una de les més importants de la comarca, superant la de Figueres quant a nombre de socis. El Progrés Portbouenc va afavorir l'expulsió dels jesuïtes i l'acolliment d'una escola laica.

1910 · Pablo Picasso

El poble de Cadaqués va rebre el juny del 1910 la visita del pintor Pablo Picasso i de la seva companya, model i artista, Fernande Olivier.

De les hores picassianes en aquest poblet de la Costa Brava en van sorgir fins a deu pintures i diferents dibuixos.

1927 · Els Woevodsky

El coronel tsarista fugit de la revolució Russa, Nicolai Woevodsky, i la seva esposa, Dorothy Webster, aristòcrata anglesa, es van instal·lar a la Costa Brava el 1927 i són els responsables de la construcció del castell als penya-segats de Cap Roig i del jardí botànic.

1934 · Madeleine Carroll

L'actriu britànica famosa per la seva interpretació a la pel·lícula d'Alfred Hitchcock 39 escalones, Madeleine Carroll, va descobrir la Costa Brava al 1934 gràcies al matrimoni Woevodsky. Després d'algunes estades a Calella i Palamós, va adquirir, juntament amb el seu marit, una pineda a Calonge on van construir el Castell Madeleine.

1959 · Mankiewicz

Begur va quedar trasbalsat l'any 1959 pel rodatge de Suddenly, last summer, del director Joseph L. Mankiewicz i protagonitzada per Elizabeth Taylor, Katharine Hepburn i Montgomery Clift. Es van filmar escenes als carrers de la vila i l'escena final al cim del castell. Els begurencs van intervenir d'extres però ningú va poder veure la pel·lícula a Espanya fins al 1979. Quan es va poder estrenar la pel·lícula no va agradar als begurencs.

Cuina · El cim-i-tomba

La tradició marinera de Tossa va fer aparèixer aquest plat típic. Els pescadors que havien de passar moltes hores fora de casa s'enduien una olla on hi tiraven ceba, patates, pebrot, tomàquet, all i el peix de rebuig de la pescada que coïen a foc ràpid. Després tiraven allioli damunt el peix cuit i a dinar.

Bosc · El surolí

Es tracta d'un arbre híbrid que a vegades sembla alzina i altres un suro. Resulta un misteri d'arbre perquè qüestiona les regles bàsiques amb què s'etiqueten les espècies. Sempre apareix en solitari. L'escorça és molt especial perquè tot i ser esponjosa és més prima que la del suro. Antigament es pensava que si es pelava el surolí, el tronc de l'arbre acabaria fent sortir suro.

Art · Salvador Dalí

La figura del surrealisme, Salvador Dalí, nasqué a Figueres. El paisatge, les formacions rocoses del cap de Creus, la llum de l'Empordà i el cel de tramuntana van tenir una importància decisiva en les seves obres. A Figueres mateix s'hi troba el Museu Dalí, dedicat de manera monogràfica a l'obra del pintor.