Els robatoris en domicilis han anat a l’alça a la demarcació de Girona durant el primer semestre d’aquest any. I, a més, situen aquesta província en la primera de Catalunya pel que fa a increment d’aquest tipus de fet delictiu.

Segons el balanç de criminalitat del Ministeri de l’Interior, entre el gener i el juny d’aquest any hi ha hagut fins a 1.575 casos de robatoris amb força en habitatges. Això representa un 4,4% més de fets, ja que durant el mateix període del 2015 hi va haver 365 infraccions penals d’aquesta tipologia a Girona.

La segona demarcació catalana on més han pujat aquest tipus de robatori és la de Tarragona, amb un 4,7%, ja que s’ha passat de 1.866 casos el 2015 a 1.954 fets aquests primers sis mesos de l’any. A Barcelona, en canvi, l’increment dels robatoris en domicilis ha estat menor aquest semestre, d’un 2,4%. A la demarcació amb més població de Catalunya hi va haver 7.757 casos el 2015 mentre que el 2016 han estat 7.942.

L’única demarcació on la taxa és negativa és la de Lleida. Aquí, aquesta tipologia de robatoris en habitatges ha viscut un descens del 30,5%. Hi ha hagut fins a 330 casos durant els primers sis mesos de l’any i en canvi l’any anterior van ser-ne 475.

La mitjana d’increment dels robatoris amb força en domicilis se situa en el 2,1% a Catalunya. En total s’han registrat durant el primer semestre fins a 11.801 fets, mentre que l’any anterior van ser 11.556.

Més delictes de sang

L’altre indicador que a Girona ha anat a l’alça durant el 2015 és el dels homicidis dolosos i assassinats. Hi ha hagut dos casos durant el primer semestre, mentre que l’any anterior no se n’havia registrat cap. El primer dels fets va succeir el 31 de gener a l’exterior d’una discoteca del Mas Xirgu de Girona. Va haver-hi una baralla i un jove va morir a l’hospital al cap de quatre dies perquè no va poder superar les ferides.

Els implicats en la batussa mortal, tots ells d’origen marroquí, es coneixien prèviament i uns dies abans de l’agressió van tenir una enganxada per un deute de drogues. Els Mossos van detenir tres persones relacionades amb els fets.

L’altre cas es remunta a la matinada del dissabte 26 de març. Un veí de Figueres de 40 anys va morir després d’una discussió amb el seu germà. La víctima va fugir de casa saltant per la finestra, però va morir dessagnat a causa d’una ferida de ganivet al coll. Els Mossos van arrestar el suposat autor del fratricidi, que va ser enviat a presó pel jutge. L’home, durant la seva declaració davant del magistrat, va dir que va clavar el ganivet al coll del seu germà i que ho va fer sense voler. Havia anat a la cuina a agafar l’arma blanca per defensar-se d’un ciutadà marroquí que els reclamava un deute.

Pel que fa a la resta d’indicadors que contempla el balanç de criminalitat, tots ells van a la baixa. El que més és la sostracció de vehicles, amb un 16,3%, i el que menys, el tràfic de drogues, amb un 1,5% menys de fets.

Aquest balanç també analitza les localitats amb més de 50.000 habitants i, en aquest cas, la ciutat de Girona. Tots els indicadors són negatius excepte el d’homicidi -pel cas del crim de la discoteca- i destaca la davallada dels furts, amb un 34,5%, ja que es passa de 1.329 fets durant els primers sis mesos de 2015 als 870 de 2016.