Els Mossos d'Esquadra, ahir a la matinada, van detenir a Ripoll un home de 36 anys i veí de Santa Coloma de Gramanet. Els motius de la detenció van ser resistència, desobediència als agents, conducció temerària i manca de carnet. Quan van comprovar la indentitat del detingut, van detectar que li constava una ordre de recerca, detenció i ingrés a presó, emès per l'Audiència Provincial de Barcelona, per un delicte d'assassinat comès el 2002.

En una primera part, els mossos van perseguir el vehicle del detingut perquè quan el van voler aturar en un dels controls rutinaris que fan es va escapar. Quan el van poder aturar, l'home va excusar l'intent de fugida. Els va assegurar que tenia pressa, perquè anava a buscar la seva dona que estava apunt de donar a llum. Els policies van acabar descobrint l'engany i, encara, van comprovar que li constava una ordre de detenció per assassinat.

Els fets van començar al punt quilomètric 92,5 de la C-17, a la rotonda de l'Esclat, al barri d'Agafallops de Ripoll. Es tracta d'un lloc on els Mossos d'Esquadra solen preparar dispositius de control i identificació amb la voluntat d'evitar robatoris a domicilis.

En el decurs d'un control a les 2 de la matinada, els mossos van fer senyals lluminosos a un turisme perquè s'aturés, però el conductor no ho va fer. Els mossos van pujar al cotxe i el van perseguir i, després de fer-li diversos senyals acústics i lluminosos amb el cotxe patrulla perquè parés, van aconseguir aturar-lo a l'entrada de Ripoll.

L'home va explicar que anava tan de pressa perquè anava a buscar la seva dona, segons va dir, embarassada i a punt de donar a llum. Els agents es van oferir a acompanyar-lo al domicili de forma ràpida i segura.

L'home els va seguir el corrent i va començar a circular per Ripoll, però sense un sentit ni una direcció concreta. En comprovar que voltava d'una manera imprecisa, els mossos van decidir tornar-lo a aturar per demanar-li explicacions.

Va ser en aquest moment quan -segons la policia- l'home va accelerar el cotxe i va començar a conduir de forma temerària pel centre de Ripoll. Es tracta d'un nucli urbà amb carrers estrets i d'un sol sentit que solen estar poc concorreguts i encara menys durant la nit del diumenge al dilluns, quan els bars estan tancats.

Això no obstant, en ser l'estiu sempre queda algú pels carrers. La policia afirma que va posar en risc vianants i que va travessar algun carrer en direcció contrària

Finalment, els agents el van aturar, identificar i detenir. Va ser aleshores quan van comprovar que li constava una ordre de recerca, detenció i ingrés a presó, emès per l'Audiència Provincial de Barcelona, per un delicte d'assassinat comès el 2002.

També van observar que conduïa el vehicle sense carnet. El detingut, que té antecedents, va passar ahir al matí a disposició del Jutjat d'Instrucció en funcions de guàrdia de Ripoll i després va ingressar a la presó de Figueres.

Controls policials

Els Mossos d'Esquadra solen fer controls de conductors a les rotondes de les ciutats. Durant una estona aturen uns instants els vehicles, identifiquen els conductors i els donen pas. El sistema els ha permès fer moltes identificacions de persones amb càrrecs pendents -per exemple, per assassinat, com va ser el cas- sinó també per detectar conductors que circulen sense carnet, sense assegurança, que sobrepassen els límits d'alcohol, i de persones detectades mentre feien un furt en un establiment comercial.