Ryanair es troba immersa en la planificació de la temporada alta (de març a novembre) de 2017 a l'Aeroport de Girona-Costa Brava. De moment, l'aerolínia irlandesa ha posat a la venda només set de les 29 rutes que està oferint aquest any: Londres Luton, Londres Stansted, Dublín, Pescara, Trapani, Pisa i Wroclaw. Aquestes s'afegiran a les tres noves destinacions que la companyia va anunciar al juliol, totes al Regne Unit: Leeds, Birmingham i Newcastle.

En total, 19 destinacions menys que les confirmades l'any passat, si bé ahir fonts de la companyia van assegurar que la campanya encara no està tancada i que en els propers dies hi poden haver noves rutes o canvis en les ja anunciades.

Totes les rutes posades a la venda començaran a finals de març o a principis d'abril de 2017, tret de sortida de la temporada alta. Repeteixen les dues connexions amb Londres, amb cinc freqüències a la setmana per a l'aeroport de Stansted i quatre per a Luton, així com el trajecte amb Dublín, amb dues freqüències setmanals. Ryanair també revalida les rutes amb Itàlia, unes de les més rentables de la companyia a Girona. Així, de cares a la primavera que ve hi haurà dos vols setmanals a Pescara, dos més a Trapani i un vol diari a Pisa, el seu vol estrella. La llista provisional la completa la localitat polonesa de Wroclaw, que repetirà l'any que ve amb dues freqüències a la setmana. A aquestes destinacions s'hi afegiran tres noves rutes que Ryanair ja va anunciar durant el mes de juliol. Són les connexions amb Leeds i Newcastle (dues a la setmana), i Birmingham (tres a la setmana).

Aquests, però, no seran els únics vols amb el Regne Unit que tindrà l'Aeroport de Girona. L'anunci de Ryanair d'aquestes noves destinacions en plena retallada de vols a la província coincideix amb l'arribada i consolidació d'una companyia alternativa com Jet2, disposada a fer-se càrrec de la part britànica del pastís. L'aerolínia anglesa es converteix així en competència directa de Ryanair a la meitat nord del Regne Unit, una regió amb un públic potencial de 24 milions de persones. Jet2 va anunciar el maig d'aquest any que faria set noves rutes amb Girona. Aquestes inclouen Leeds, Brimingham i Newcastle, a més de Nottingham, Belfast, East Midlands i Edimburg. La companyia irlandesa no va voler donar detalls sobre quan tancarà la planificació ni si aquesta inclourà més vols que els actualment anunciats. Tanmateix, és previsible que el nombre de freqüències vagi en augment.

Moment agredolç

L'aeroport de Girona viu un moment agredolç. Per un costat, la constant retallada de vols de Ryanair (que es pot veure ampliada si la companyia no confirma més rutes per a l'any que ve) ha comportat una important pèrdua de passatgers durant els últims anys.

D'altra banda, però, la irrupció de les companyies alternatives com Jet2 o Pobeda Airlines (que ofereix vols a Moscou) està revertint la caiguda, permetent tancar el juliol amb una crescuda de viatgers per primer cop en tres anys.