El Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser va celebrar ahir la primera reunió de la seva Junta Rectora formada per representants de la Generalitat, dels municipis que conformen el Parc, del consell comarcal, de la Diputació de Girona i de diverses entitats i sectors del territori. En total són 24 vocals.

En matèria de Medi Natural i Biodiversitat, els representants són la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà; el director general de Polítiques Ambiental i Medi Natural, Ferran Miralles; i el director dels Serveis Territorials de Girona, Pere Saló. També hi ha responsables de la Generalitat en les següents matèries: ramaderia, turisme, urbanisme, planificació ambiental, a més d'un membre de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC).

El Parc ocupa 14.750 hectàrees, repartides entre els municipis de Planoles, Queralbs, Ribes de Freser, Pardines, Vilallonga de Ter, Setcases i Molló, tots al Ripollès. Cadascun d'aquests set municipis té un vocal en aquesta Junta Rectora.

Així mateix, es troben representades l'administració comarcal, la Diputació de Girona i diverses entitats i sectors socials del territori com el ramader, l'agrari, el cinegètic, el turístic, l'educació ambiental, l'excursionisme, etc.

Relació amb els propietaris

La primera reunió de la Junta va nomenar Josep Coma i Guitart, nou president del Parc. Coma és llicenciat en Geografia i diplomat en Planificació del Territori i Desenvolupament Regional, àmbit sobre el qual realitza docència a la Universitat de Barcelona.

Forma part del Grup de Recerca Consolidat d'Anàlisi Territorial i Desenvolupament Regional (Anerrit) de la Universitat de Barcelona reconegut per la Generalitat de Catalunya, i ha participat en diversos projectes de recerca finançats pel Ministeri d'Educació sobre «Territori, turisme i zones rurals». Des del 2011 és l'alcalde de Molló i des del 2013 vicepresident del Consell Comarcal del Ripollès.

Un dels temes que es van tractar durant la sessió d'ahir van ser els compromisos envers els propietaris privats amb finques en el parc i les activitats agràries tradicionals. Aquestes activitats són les que han configurat bona part de les característiques del Parc Natural i són una peça fonamental per a la gestió de l'espai atès que la superfície privada representa aproximadament el 20% de la seva superfície.