La Federació Catalana de Caça (FCC) ha proposat al Departament d´Agricultura la possibilitat que els compensi les mobilitzacions de les colles per les nombroses batudes d´emergència contra el senglar que han de realitzar i l´administració no s´hi ha tancat en banda. L´aplicació del decret d´emergència cinegètica ha acabat obligant els caçadors a allargar la temporada dos mesos perquè han de capturar senglars un mes abans d´obrir-se la veda i un mes després, sobre tot per protegir els conreus. El senglar s´ha convertit en un plaga que afecta molt especialment els agricultors de la província de Girona però que pot acabar reconciliant l´administració, els caçadors, els pagesos i els agents rurals si es troba una fórmula per repartir la càrrega de feina.

Ja hi ha hagut una primera aproximació entre tots els sectors en la reunió que van mantenir el passat divendres i en què el president de la Federació Catalana de Caça de Girona, Narcís Sánchez, va posar sobre la taula la «pressió» que està rebent el col·lectiu cinegètic per fer front al senglar sense que la resta d´afectats s´impliqui a fons. «El que no pot ser és carregar tota la feina als caçadors, igual l´administració ha de subvencionar valles als pagesos i subvencionar-nos a nosaltres també», esmenta.

Sánchez lamenta que la plaga en què s´ha convertit el senglar faci que els pagesos cada vegada «ens obliguen a anar a caçar més i mai no en tenen prou». L´any passat es van capturar 18.000 porcs senglar i això encara és insuficient «però nosaltres arribem on arribem» exposa. «No cal que tota la càrrega recaigui en els caçadors, perqué ens surt car» afegeix.

La Federació Catalana de Caça ha elaborat un estudi econòmic del que suposa caçar fora de veda per poder negociar amb l´administració algun tipus de compensació per a les batudes d´emergència que en breu presentarà en societat. Per exemple, Sánchez indica que l´any passat totes les colles de la província van gastar-se un milió i mig d´euros en despeses veterinàries sobretot a causa de les ferides dels gossos de caça mentre treballaven en camps de cultiu que els pagesos volien protegir del senglar. Indica el president de la territorial gironina de la FCC que és en aquestes zones on més «reben» els animals perqué els senglars no tenen vies de fugida i planten cara, a diferència del que passa a bosc.

Sánchez tampoc passa per alt la «picaresca» que hi ha entre una «part minoritària» de la pagesia que «recuperen camps en zones incultivables i es dedica a cobrar subvencions». «Nosaltres no hem d´anar a salvar aquests camps», indica el president dels caçadors gironins. «El que agafi aquest camp l´ha de vallar i sinó no cull», afegeix.

Agricultura ho estudia

La directora general de Forests, Montse Barniol, reconeix que el problema de la sobrepoblació de senglars és urgent i la tasca dels caçadors fonamental però també cal «buscar el màxim suport pel sector dels pagesos per posar mesures preventives en els seus conreus». Respecte a la compensació per les batudes d´emergència admet que no hi ha una proposta tancada però sí que s´estudiarà amb la intenció que sigui un acord en el qual «tots els actors estiguin a la taula».

Una de les possibles vies per finançar les batudes de senglar i evitar que els exemplars es tractin com a residu animal passa per donar sortida a la seva carn a través de la indústria. «Del que es tracta és de fomentar que les empreses apostin per la carn de caça», apunta la directora general. Aquesta és una opció que ja ha començat a treballar el departament perqué admet que la càrrega de feina, temps i despeses dels caçadors ha anat «in crescendo» amb la proliferació de senglars i és legítima la seva demanda. No obstant això, el departament està en espera que la FCC presenti l´estudi econòmic per tornar-se a reunir.