La sequera d'aquest estiu, una de les més intenses dels últims anys, comença a passar factura al camp gironí. Unió de Pagesos ha fet un crit d'alerta per avisar la població que la producció de determinats conreus pot veure's greument afectada per la falta de pluja.

El sindicat assenyala concretament tres collites que es veuen amenaçades a la demarcació de Girona: vinya, olivera i farratges. Són tres productes ben presents a la província, i tots tres poden veure arruïnada la seva campanya. En el cas de la vinya, per exemple, Unió de Pagesos calcula pèrdues d'entre el 30 i el 40% respecte a la campanya anterior.

Aquesta dada contrasta amb l'entusiasme inicial amb què els productors de la DO Empordà encaraven fa dues setmanes la verema d'enguany. Segons va explicar Rafel Verdiell, responsable de Sectors Agrícoles de la Comissió Permanent d'Unió de Pagesos, «amb la vinya ja quasi no hi ha res a fer, perquè la verema ja ha començat». Un altre dels sectors afectats per la sequera és el de l'olivera. En aquelles varietats de secà, Unió de Pagesos avisa que «si no plou en 15 dies es pot donar per perduda la meitat de la collita». «I en cas que les pluges arribin», va seguir, «tampoc serà una campanya excel·lent però s'allunyarà de ser desastrosa».

Cop a la ramaderia

Però si hi ha un conreu que ja pot començar a certificar les pèrdues és el dels farratges i les pastures. Girona és el segon productor català d'aquest sector amb 29.210 hectàrees conreades. «Aquest serà un dels cultius que més rebrà aquest any a causa de la sequera, i el pitjor és que ja no hi ha marxa enrere», assegura Verdiell, que afegeix que «encara no tenim quantificats els costos d'aquesta baixada però ja podem afirmar que són considerables». Una producció de farratges més minsa afectarà de retruc la ramaderia, un altre dels grans sectors agraris que també es veurà afectat per la sequera. «La ramaderia extensiva en general només es podrà beneficiar del primer dall dels prats perquè el segon s'ha perdut», afirmen des del sindicat. De la mateixa manera, les pastures de muntanya ja van començar a patir la sequera el mes de juliol en alguns indrets, però el mes d'agost ha estat molt sec a tot el territori, de manera que els animals han pogut aprofitar molt poques pastures seques.

En aquest cas, les pluges de setembre tampoc poden resoldre el problema de l'alimentació del bestiar. Molts agricultors ja han comprat aliment de fora durant el mes d'agost, mentre que altres preveuen que s'hauran de retirar els animals de les pastures abans del previst, comprar aliment que no s'ha pogut produir als prats, pastures i camps de conreu.

Com altres anys, també durant aquest estiu Unió de Pagesos ha estat realitzant un seguiment del comportament de l'assegurança de compensació de pèrdua de pastures per tal de valorar si els períodes de sequera que detecta el sistema, i que es realitzen per teledetecció amb les lectures realitzades per un satèl·lit, es corresponen amb els que realment pateixen els ramaders. En aquest sentit, el sindicat ja ha aconseguit importants millores en aquesta assegurança agrària que es posaran en marxa l'any que ve.