Punt final al periple judicial que ha enfrontat durant gairebé quatre anys l'expresident de la Diputació de Girona, Jaume Torramadé, i l'exassessora d'Unió, Minerva Amador. El jutjat penal número 4 de Girona acaba d'absoldre Amador d'intentar fer xantatge al polític exigint-li 50.000 euros a canvi de no denunciar-lo per abusos sexuals. L'advocat de l'exassessora, Joaquim Bech de Careda, negava que la seva patrocinada hagués realitzat cap tipus de coacció o xantatge al polític i emmarcava la petició econòmica en una negociació anàloga a la rescissió d'un contracte laboral, tesi que també assumia la Fiscalia.

El mes de maig passat, el jutjat penal número 5 de Girona va absoldre l'expresident de la Diputació d'haver abusat sexualment de l'exassessora durant el sopar d'inici de campanya electoral de 8 de novembre de 2012. Aleshores, Torramadé ja va anunciar que tenia previst retirar l'acusació contra Amador, qui tampoc va recórrer la sentència dels abusos sexuals -que va quedar ferma-.

El judici pel presumpte xantatge es va celebrar el 18 de juliol i l'advocat de l'expresident, Manel Mir, va retirar l'acusació. La fiscalia no acusava en aquest procediment perqué no va veure indicis contra l'exassessora. «Havent-se retirat l'única acusació per la qual es va ?obrir judici oral contra l'acusada en el present procediment, s'ha procedit al dictat d'una sentència absolutòria de viva veu que ha esdevingut ferma per haver manifestat totes les parts que no volien recórrer», indica la magistrada que va sentenciar el cas, Raquel Martínez.

L'inici dels fets

L'enfrontament judicial va arrencar quan Torramadé va denunciar l'exassessora per extorsió el novembre de 2012. Uns dies més tard, l'exassessora el va denunciar per abusos sexuals. Les causes es van instruir en paral·lel però primer es va celebrar el judici pels abusos, del qual va quedar absolt l'expresident i que el va dur a anunciar que retiraria l'acusació contra l'exassessora perqué volia passar pàgina a tot aquest afer.