Els recursos hídrics de les conques internes de Catalunya entraran en alerta per sequera si no plou prou aquesta tardor, segons l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), ja que els embassaments es troben al 59% de la seva capacitat, dins de la normalitat en aquesta època encara que en la franja més baixa.

Fonts de l'ACA van informar a Efe que el sistema Ter-Llobregat, el principal, que subministra aigua a més de 5 milions d'habitants, està en el seu conjunt al 62% de les reserves, pel que no es tem pel subministrament, almenys durant aquest mes.

A més, no es preveu que baixi del 60% en les pròximes dues setmanes, ja que ha començat a baixar la demanda de subministrament als municipis turístics de Girona i els recursos per al reg, encara que, amb el final de les vacances ha augmentat la necessitat d'aigua a l'àrea metropolitana de Barcelona.

Així, l'ACA, que preveu aprovar a principi de l'any vinent un nou pla de sequera que està ara en fase d'informació pública i al·legacions, utilitzarà més aigua del Llobregat, els embassaments del qual estan al 71% de reserves, que del Ter, que es troba al 59,1%.

«Les reserves poden seguir baixant encara un parell de setmanes fins que s'acabi del tot la campanya de reg i encara no hauríem entrat en alerta en el sistema Ter-Llobregat», va precisar una portaveu de l'ACA.

Els tècnics de l'ACA consideren que si segueix la tendència de 2005, el lògic és que a la tardor plogui i es recuperin els nivells, però adverteixen que si les precipitacions no arriben, entraríem en prealerta a final de mes i en alerta (quan les reserves baixen del 50%) a finals d'any.

Per aquest motiu, l'ACA ha començat a aplicar les mesures preventives, començant per la reducció de 4 a 2 hectòmetres cúbics de les extraccions d'aigua per al reg al riu Muga i de 7 hectòmetres cúbics a 3 al Ter. A més, ja que la conca del Llobregat està millor, aquesta equilibrarà el descens de recursos del Ter per fer arribar l'aigua a Barcelona.

L'ACA també ha incrementat fins al 30% la producció de la dessalinitzadora del Llobregat, quan el seu funcionament normal és del 10 %, el mínim per mantenir humides les seves membranes.

La portaveu de l'ACA ha reconegut que la falta de pluges provoca que alguns municipis petits que no estan connectats a les xarxes i depenen dels seus aqüífers estan aplicant mesures d'estalvi i contenció o fins i tot recorren a camions cisterna. Per això, l'ACA obrirà a l'octubre una nova línia d'ajudes per a aquests municipis que necessiten el transport d'aigua amb camions cisterna.

L'última sequera de subministrament d'aigua que va patir Catalunya es va produir el 2007-2008, quan es van aplicar mesures de restricció fins que van arribar les pluges.

Gran bossa d'aire càlid

Aquest començament de setembre està essent un dels més càlids dels últims 30 anys, a causa d'una gran bossa d'aire càlid i reescalfat d'origen africà. Segons dades del Servei Meteorològic de Catalunya, ahir es van superar els 35 graus en moltes localitats de la demarcació. A Banyoles, per exemple, es va batre un rècord en registrar 35,2 graus, la temperatura més alta per un mes de setembre de tot el segle XXI i la segona des de l'any 1950. L'última vegada que hi va haver un valor similar va ser el 6 de setembre 2010 quan es va arribar als 34 graus.

Les temperatures extremes s'intensificaran de cara al cap de setmana, i arribarà a valors propers als 37 graus. S'allarga d'aquesta manera un estiu càlid que ha deixat poca pluja al litoral. El mes d'agost passat ha estat sec, amb només quatre episodis principals de pluja.

La situació meteorològica del mes d'agost ha estat marcada per un predomini de les altes pressions, que s'estenien des de l'Atlàntic abraçant bona part d'Europa occidental i fins al centre del continent.

La conseqüència més remarcable d'aquesta situació d'estabilitat atmosfèrica ha estat l'escassa precipitació recollida durant el mes, per sota de 5 mm a amplis sectors del territori. La major part del territori ha recollit quantitats de precipitació clarament per sota de la mitjana climàtica. Si bé la precipitació dels mesos d'estiu sol estar marcada per una distribució irregular, aquest agost ha estat molt sec o sec a pràcticament tot Catalunya, sent les excepcions molt puntuals: confluència de les comarques de la Garrotxa, la Selva i el Gironès.

Globalment, l'agost de 2016 ha estat un dels més secs dels darrers anys a Catalunya, comparable amb el del 2011 o el del 2001. A més d'un 10% de les estacions, aquest agost ha estat el més sec d'ençà que hi ha dades.