L'onada de calor s'ha instal·lat de ple a les comarques gironines. Aquest episodi de temperatures extremes s'allargarà previsiblement fins dimarts amb valors que poden superar els 37 graus en diferents punts de la demarcació. Ahir sense anar més lluny, localitats com Girona ciutat van patir calorades superiors als 35 graus. La resta de la província tampoc es va salvar, amb termòmetres que no van baixar dels 33 graus durant bona part del dia.

En el capítol de mínimes, Portbou va passar una autèntica nit tropical amb gairebé 26 graus. Si bé en altres indrets els termòmetres van marcar unes temperatures nocturnes més "normals" per a l'època de l'any (entre els 16 i els 20 graus), l'elevada humitat es va encarregar de convertir l'ambient en irrespirable.

L'episodi de calor intensa va iniciar-se entre dijous i divendres quan una gran bossa d'aire càlid i reescalfat procedent del desert del Sàhara va situar-se sobre Catalunya la qual cosa va provocar unes calors de rècord en un mes de setembre. Localitats com l'Estartit van registrar unes temperatures quatre graus més altes que la mitjana, mentre que a Banyoles els meteoròlegs van registrar les màximes més altes dels últims 30 anys en l'últim mes de l'estiu.

Tant el Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) com les altres estacions independents auguren encara més calor, tant per avui com per a demà. Demà, per exemple, es preveuen unes màximes de 37 graus a Girona ciutat i unes mínimes de 24, repetint així una nova nit amb els llençols al terra i les finestres obertes. El mateix es pot repetir en diferents punts de la província, tant a la costa com a l'interior (al Pirineu els valors seran un pèl més suaus), que aniran acompanyades per una intensa xafogor. Segons el Meteocat, la comarca on la calor serà més intensa serà l'Alt Empordà.

Per la seva banda, Protecció Civil de la Generalitat va activat l'alerta pel reforçament de la calorada. Sobretot perquè la canícula, sumada a la situació de sequera de la vegetació, incrementa molt el risc d'incendis forestals i per això Protecció Civil va emetre també una prealerta del pla Infocat per risc alt de foc a una vintena de comarques de Catalunya i demana la col·laboració de la població per minimitzar el risc d'ignicions.

Fora de les comarques gironines, les previsions meteorològiques indiquen que s'assoliran temperatures extremes durant els propers dies, especialment a les comarques de Ponent. Segons recull ACN, avui es preveu que l'episodi s'estengui i afecti a tot el territori però amb especial incidència a: Alt Empordà, Terra Alta, Ribera d'Ebre, Priorat, Segrià, Noguera, Pla d'Urgell, Urgell, Garrigues, Bages i Anoia. Pel que fa a l'extrem sud del litoral, els valors més alts estan previstos per a dilluns, dia 5.