Gairebé 55.000 gironins estan en llista d'espera per a una primera visita a l'especialista, per a la qual hauran d'esperar 87 dies, un termini que frega els 90 marcats pel Departament de Salut com a temps màxim de referència. Segons les dades publicades per la conselleria respecte a l'atenció especialitzada, a 30 de juny, en quatre dels set hospitals que hi ha a la Regió Sanitària de Girona se superaven els tres mesos que els pacients haurien d'esperar com a màxim per ser visitats a consultes externes i, depenent de l'especialitat, les demores es disparen.

En el global de les comarques gironines, la Ginecologia, amb 159 dies d'espera, és l'atenció especialitzada que més es fa esperar. També supera els tres mesos l'Oftalmologia, amb 110 dies de demora i gairebé 10.800 pacients a la cua.

Per centres, el centre públic amb més temps d´espera a la Regió Sanitària gironina és l'hospital de Campdevànol. Al centre de referència del Ripollès hi ha 3.932 pacients en espera per una visita a l'especialista i la demora mitjana és de 162 dies. L'especialitat mèdica amb més retards al Ripollès és la de Ginecologia, amb 274 dies, seguida de la Cardiologia, amb sis mesos, i l'Urologia, amb 167 dies.

A continuació hi ha l´hospital d'Olot i Comarcal de la Garrotxa, on l'espera mitjana és de 141 dies, tot i que registra pics per a les consultes d'Oftalmologia i Urologia (amb 176 i 173 dies respectivament), i el de Figueres. A la capital de l'Alt Empordà, 12.865 usuaris esperen passar per l'especialista i ho fan, de mitjana, 109 dies.

En l'altre extrem de la llista hi ha els hospitals del Maresme i la Selva, el Trueta i Palamós, que es mantenen en els marges de temps establerts pel Departament.

En el cas dels hospitals de Calella i Blanes, la demora és de 42 dies, menys de la meitat del termini de Salut, i cap especialitat arriba als 90 dies. Digestiu, amb 67 jornades, és el que fa esperar més.

El centre de referència de Girona, l´hospital Josep Trueta, va acabar el primer semestre de l´any amb 6.779 pacients i una espera de 47 dies. En cap especialitat la demora al Trueta supera els 65 dies d´espera.

De mitjana, els usuaris de l´hospital de Palamós esperen uns 66 dies per ser rebuts a les consultes externes, i l´única especialitat que sobrepassa els tres mesos de demora és la de Ginecologia, amb 124 dies.

Ja fora de la Regió Sanitària de Girona, l'hospital de la Cerdanya, que forma part de la Regió Sanitària de l'Alt Pirineu i l'Aran, és el cas més extrem de la sanitat de la demarcació. L´hospital transfronterer de la Cerdanya va registrar al mes de juny un temps d'espera global de 167 dies, tot i que hi ha especialitats com la Cardiologia, que superen l'any de demora (397 dies).

Creixen un 18,8% les primeres visites a les consultes externes

En el conjunt de Catalunya, durant el primer semestre de l´any 2016 les primeres visites a consultes externes hospitalàries especialitzades s'han incrementat un 18,8% respecte al mateix període del 2015, segons les dades del Departament de Salut. Pel que fa als pacients que estan en llista d´espera per a l´especialista, entre gener i juny han disminuït un 16% i han passat dels 656.924 usuaris de l´any passat als 552.113 del juny.

El temps mitjà d'espera és de 106 dies, davant dels 163 del desembre passat, és a dir, un 35% menys. Actualment, el 61,4% dels pacients catalans estan dins del termini màxim de referència de 90 dies, una xifra similar a l'any passat.

Pel que fa a les visites amb més temps d'espera són les de Ginecologia, amb 212 dies, seguides de les d'Oftalmologia, Traumatologia, Cardiologia i Urologia. Entre el 33 i el 47% dels pacients d'aquestes especialitats ja han superat el temps de referència màxim de tres mesos.

Millorar l´accés a l´especialista és un dels cavalls de batalla del Departament de Salut per millorar les llistes d´espera sanitàries. Una de les mesures preses per reduir el temps d´espera és la programació directa de visites a consultes externes des de l´atenció primària en Dermatologia, Traumatologia, Cardiologia o Oftalmologia.