Molts dels municipis de la geografia gironina celebren les seves festes majors durant l'estiu. Són font d'alegria per als seus habitants i comporta l'entrada de molts visitants forans, sobretot en les localitats turístiques. Poden suposar una important font d'ingressos per als negocis de restauració i també pot impulsar la popularitat dels responsables municipals, que en molts casos es veuen pràcticament obligats a gastar molts diners per tenir festes majors lluïdes i evitar les queixes dels votants.

Ara que ve la tardor és hora de fer balanç. La ressaca de les festes arriba en forma de factura i gràcies a les dades recollides pel ministeri d'Hisenda referents al 2015, podem saber quant es van gastar la majoria de municipis en festes majors l'any passat. Gràcies a aquestes dades podem saber que Sant Feliu de Guíxols és el poble que més va gastar en festes 658.416 euros), per sobre de la capital, Girona (570.784) i d'altres localitats importants com Figueres (468.000), Banyoles (413.780), Olot (329.000) o Roses (622.200).

Aquesta última ocupa la segona posició del rànquing en despesa total, tot i que es troba a la meitat baixa de la taula, la posició 98ena, si calculem el cost per habitant. En aquest cas, a cada rosinc, les festes li surten per poc més de 30 euros. Aquesta classificació està liderada, obviament, per municipis més petits com ara Espinelves (336 eur/hab), Campllong (274,9 eur/hab).