Joan Llauró va fer de metge a les Planes d'Hostoles entre el 1970 i el 1973. Era un temps en el qual el metge mantenia una relació molt estreta amb els veïns. Havia d'estar de guàrdia 24 hores al dia, 365 dies a l'any. Recorda que havia de desplaçar-se a fer visites sobre el llom d'un cavall per arribar a les masies llunyanes i encara habitades.

Quaranta-tres anys després i amb 71 anys, encara es desplaça damunt d'un cavall, però ho fa per la selva de Nicaragua. Segons ell, hi ha una societat que viu en unes condicions molt precàries. El cas és que hi ha molta mortalitat infantil. «Els nens se'm moren a les mans», explica.

A les Planes, hi presentarà un llibre de relats escrit per ell mateix sobre la seva experiència a les selves del Perú i del Paraguai. L'acte tindrà lloc el divendres 9 de setembre, a les 20 h a la Biblioteca Maria de Jonquer. El llibre porta el títol de Confidències i altres pecats i està publicat per edicions Celobert. Els beneficis de la venda del llibre estan destinats a finançar l'ONG que Llauró ha muntat a Nicaragua.

Quan va sortir de les Planes, Llauró va anar a Puigcerdà, on va convertir una residència geriàtrica en hospital, l'antecedent de l'actual Hospital Transfronterer. Durant el temps que feia de metge passava temporades a la selva amazònica, però com una activitat de lleure que el confortava.

Quan es va jubilar, fa cinc anys, va anar a parar a Nicaragua, on es va trobar amb el fet que la gent vivia immersa en la pobresa i sotmesa a una gran mortalitat infantil. Va ser quan va decidir fer una ONG i dedicar-se a curar els nens. Explica que ell no pot passar l'estona davant d'un televisor. Ha d'anar a curar malats, encara que hi hagi d'anar a cavall per la selva.