El Banc de Sang i Teixits ha aconseguit aquest estiu 3.948 donacions a les comarques gironines, una xifra molt similar a la del 2015, quan van ser 4.027. Així, enguany les donacions a Girona han disminuït un 2% respecte a la campanya de l'estiu passat, un descens menys acusat que en el conjunt de Catalunya, on han baixat un 3% i s'han registrat 36.000 donacions entre juliol i agost.

Durant la campanya estiuenca, el Banc de Sang ha fet una setantena de col·lectes a Girona, algunes de les quals per primera vegada, com la de la Vall de Núria. El director del Banc de Sang a Girona, Joan Profitós, destaca les 62 donacions que es van aconseguir al santuari del Ripollès, «bastant per sobre de les nostres expectatives».

Així mateix, Profitós també assenyala la bona resposta de donants en la Marató de Llançà, la jornada de donacions del cap de setmana passat a Banyoles o una campanya especial a Figueres, cites que han ajudat a mantenir els nivells de donació en xifres similars a les de l'any passat.

«Tenint en compte que sempre baixen les donacions a l'estiu, la campanya ha anat bé, després d'uns primers mesos de l'any bastant fluixos», detalla el responsable del Banc de Sang a Girona.

Assenyala, per exemple, les 322 donacions que s'han aconseguit durant l'agost al centre fix del Banc de Sang a l'hospital Josep Trueta, mentre que al juliol havien estat 238. «Els gironins i gent de rodalies, a més dels familiars que vénen a l'hospital, van respondre molt bé a les crides que vam fer aquest agost perquè estàvem en alerta per alguns grups, com el 0 negatiu», subratlla el director del Banc de Sang, que assenyala que, en canvi, les altes temperatures han allunyat alguns donants de les unitats mòbils que es desplacen a la costa.

«Cal remarcar, però, que mai ha faltat una bossa de sang quan ha fet falta, perquè els ciutadans han estat amatents als missatges d'alerta que llançàvem», assegura.

De cares al setembre, Profitós convida a reprendre l'hàbit de donar sang coincidint amb el final de les vacances i el retorn a la vida normal, i confia a acabar l'any amb les reserves necessàries.

Actualment els hospitals catalans tenen reserves per als propers sis dies, quan el nivell òptim seria per a deu. En el cas del grup 0 negatiu només hi ha reserves per als propers quatre dies.

Durant les pròximes setmanes, l'entitat ha programat 300 col·lectes per tot el territori català, i ha recordat que també es pot donar sang als setze hospitals catalans que compten amb centre de donació, com l'hospital Josep Trueta de Girona.