La ciutat de Girona està registrant aquests dies de setembre les temperatures més altes d'un estiu que ha estat, en general, molt càlid i sec. La prova més evident d'això ha quedat registrada als termòmetres: des del 20 de juny només han baixat vuit cops dels 30 graus.

Per remuntar-nos a l'última vegada que les màximes van baixar d'aquest llindar hem de retrocedir el calendari tot just fins al 30 d´agost, quan els valors van rondar els 27,3 graus. Prèviament, l'11 d'agost, els termòmetres també havien marcat 29,5 graus. Un dia abans, el 10 d'agost, la temperatura va ser pràcticament igual, ja que es van registrar 29,1 graus.

A partir d'aquí, les altres temperatures «fresques» es reparteixen en cinc dies entre juny i juliol. Durant els dies 28, 13 i 16 d'aquest últim mes el temps va donar petites treves als acalorats gironins amb màximes que van baixar fins als 26 graus, i el juny va tenir només els dies 26, 27 de juny amb unes màximes raonables per a l'època de ­l'any, de 27,8 graus aproximadament.

Ara bé, és al setembre i no al juliol quan els episodis de calor estan essent més seguits i intensos. Els meteoròlegs ja parlen d'una onada de calor històrica i anòmala per a aquesta època de l'any, que ha deixat valors extrems tant en les màximes com pel que fa a les mínimes.

El meteoròleg gironí Gerard Taulé explicava ahir que de sis dies des que ha començat setembre, quatre han superat el llindar dels 35 ºC. «Aquestes són temperatures molt ­extremes per a l'època, i més si tenim en compte que els altres dos dies restants no hem baixat de 34 graus». Són, de fet, les temperatures més altes que es ­recorden per a un mes de setembre. Però en l'apartat de mínimes la cosa tampoc es queda curta.

La matinada d'ahir la Costa Brava va viure unes nits tropicals amb valors de 27 graus a l'Estartit o 29 graus a Portbou, que han batut tots els registres.

El clima tropical no només s'ha notat arran de mar sinó també a la muntanya. Segons Taulé, les màximes a la cota 1.500 han estat de 28 graus. «Aquestes són temperatures pròpies de regions que es troben al tròpic de Càncer», assegura.

El responsable principal d'aquesta onada de calor (i de les que vindran) és indubtablement el canvi climàtic.

«Quan episodis com aquests es repeteixen massa sovint i quan veiem que la temperatura puja 0,04 graus de mitjana cada any, és que estem davant d'un canvi climàtic. I ens hem d'anar acostumant a tenir més onades de calor, més sequeres, menys onades de fred i menys precipitacions. A Girona mateix, abans era fàcil superar els 150 litres anuals de pluja, i ara des de fa un temps amb prou feines hi arribem», argumenta, i afegeix que evidentment més calor i menys pluja portarà nombrosos problemes: augment del risc d'incendis, descens de les reserves d'aigua, canvis en l'agricultura i en els ecosistemes.

Restriccions a l´Empordà

Paral·lelament, Protecció Civil de la Generalitat va mantenir al llarg d´ahir la fase d´alerta del Pla d´emergències per risc d´incendis forestals a Catalunya INFOCAT per l´elevat risc d´incendi forestal generalitzat a tot Catalunya ateses les condicions meteorològiques dels darrers dies.

Les condicions més extremes es van mantenir a l´Empordà per l´entrada de vent de tramuntana. Atès l´elevat risc d´incendi forestal, els Agents Rurals van mantenir les restriccions d´accés al Parc Natural dels Ports, al Parc Natural de la ­Serra del Montsant i als massissos del montgrí i de cap de Creus.

Amb aquesta restricció, va queda prohibidar la lliure circulació de persones per aquests espais naturals i així mateix va quedar prohibida l´escalada i altres activitats de lleure dins dels límits dels massissos amb accés restringit. També es van mantenir els avisos als ajuntaments de totes aquestes zones on es demana que extremin la vigilància a l´entorn forestal.

Create bar charts