Les comarques gironines concentren bona part de les espècies invasores que hi ha a Catalunya. Així ho posa de manifest l'«Exocat», la primera base de dades oberta que han creat el Departament de Territori i el Centre d'Investigació Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF). Aquesta eina cataloga de manera oberta el nombre d'espècies exòtiques que hi ha actualment al Principat, i l'objectiu és que es converteixi en un document de referència per millorar la gestió de les invasions biològiques.

L'Exocat proporciona diversa informació com ara fitxes i mapes de distribució per a les més de 1.100 espècies exòtiques identificades fins ara a Catalunya. No totes aquestes són invasores: els científics del CREAF calculen que només un 10% del total es podrien definir com a tal. Però sí que asseguren que bona part d'aquestes es troben a la província.

Així, dues de les principals espècies invasores fitxades pel catàleg tenen una presència molt important a les comarques gironines: el mosquit tigre i la vespa asiàtica. El primer es va detectar el 2004 a Sant Cugat del Vallès però ràpidament es va estendre per tot Catalunya. A les comarques gironines les picades d'aquest insecte originari del sud-est asiàtic ha causat estralls en la població, i la seva propagació ha forçat les administracions a llançar diverses campanyes de sensibilització i de control.

La vespa asiàtica va entrar a l'Alt Empordà a finals de 2012 provinent de França. Aquest insecte depredador d'abelles i originari de la Xina es va escampar ràpidament per tota la província i va provocar autèntics maldecaps als apicultors.

Tanmateix, a diferència del mosquit tigre, aquest animal de moment resta concentrat a Girona. El seu cas posa en relleu la importància que pot tenir l'Exocat en la gestió de les invasions. Dins d'aquest projecte, el CREAF va fer un model predictiu del seu risc d'invasió, que identifica les àrees més vulnerables a la invasió, i els esforços de prevenció i control més adients.

El model ha estat adaptat a escala nacional i forma part de la Estrategia para el control, gestión y posible erradicación del Avispón Asiático o Avispa Negra en España.

L'Exocat també recull informació sobre altres espècies invasores no tan conegudes com el pugó groc o el coipú, un rosegador sud-americà que havia estat detectat a Catalunya durant la dècada dels 70, però que a partir del 2010 va iniciar un procés de colonització incipient però preocupant des del sud de França, on l'espècie és molt abundant, fins a terres gironines. Actualment s'ha estès per l'Alt Empordà, amb poblacions més o menys consolidades als Aiguamolls de l'Empordà, i s'han detectat exemplars al curs mitjà del riu Fluvià, a les comarques de la Garrotxa i del Pla de l'Estany.

En un futur proper, Exocat vol ser un node central en la futura Xarxa d'Alerta de les Espècies Exòtiques a Catalunya, la qual es coordinarà amb la de tot l'Estat. Aquesta xarxa incorporarà protocols de detecció i actuació ràpida, que són els realment efectius en el control de les invasions biològiques.